Film

Verdens verste svangerskap

Det er nesten så du håper Shelley egentlig er skremselspropaganda laget av surrogati-motstandere.

Louise (Ellen Dorrit Petersen) og Caspar (Peter Christoffersen) lever et alternativt liv i et strømløst hus i skogen, der de dyrker maten sin sjøl og kun har fasttelefon. Når Louise blir syk, leier paret den rumenske hushjelpen Elena (Cosmina Stratan), som har reist til Skandinavia for å tjene penger så hun kan kjøpe en større leilighet til seg selv og sin fem år gamle sønn.

Louise og Caspar kan ikke få barn, siden Louise tidligere måtte fjerne livmora. Men før operasjonen fryste hun ned noen egg. Hun spør Elena om å bære fram barnet hennes, mot at hun og Caspar gir henne en ny leilighet i Romania.

Billige skrekktriks

Men dette er åpenbart ikke noe vanlig svangerskap. Elena har mystiske drømmer, klorer seg til blods i søvne og de mørke ringene under øynene hennes blir større fra dag til dag. Hun sier barnet prøver å ta livet av henne. Legen sier derimot at ungen ser sunn og frisk ut.

Vi skjønner ikke hva som foregår, men det er vel heller ikke poenget. At regissør Ali Abbasi har lagt handlingen til et sted midt i skogen uten strøm, er et billig skrekktriks. Alt blir skumlere når du ikke kan skru på taklyset for å se hva den rare lyden egentlig er, men må snike deg innpå med ei parafinlampe. I tillegg består lydbildet hovedsakelig av intens skraping, skurring, knitring og knirk, som skal understreke den uhyggelige stemningen.

For mye mystikk

Men det er egentlig mest rart. For hva vil regissøren egentlig med denne filmen? Vi kan nok ikke forlange at en grøsser har et budskap, men her er det så mye mystikk at du blir sittende å lure på hva som egentlig foregår, og det er ikke særlig skummelt i lengden.

Regissør Ali Abbasi har nok sett Roman Polanskis klassiker Rosemary's Baby fra 1968. Men Shelley er kanskje best egnet til å skremme gravide som syns det er en ubehagelig tanke at et annet menneske vokser i kroppen din.

LES OGSÅ: Skrekkbilder av terrorister med bombebelter får mange til å flykte inn i monstrenes fantasiverden

Skremselspropaganda?

Du skulle nesten tro at dette var propaganda laget av surrogati-motstandere. Se, så galt kan det faktisk gå hvis du bruker en surrogatmor! Ungen blir ond!

Selv om den ser helt normal ut, men får ungen til og med bygdas skjeggete healer til å løpe skrekkslagen til skogs. Hva det egentlig kommer av, kan vi bare gjette på.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film