Bøker

Unge menn hører ­overraskende mye på lydbok

Koronaviruset fører til rekordhøye lyttertall for lydbøker. Blant lydboklytterne hører unge menn mer på lydbok enn kvinner på samme alder, viser svensk undersøkelse.

Det har lenge vært en etablert sannhet at gutter leser mindre enn jenter. Men om du sidestiller­ lytting med lesning, gir en ny ­undersøkelse et annet bilde. Unge, svenske menn lytter ti ­minutter mer hver dag enn kvinner på samme alder. Under­søkelsen er gjort på direkte bruk av lydbøker fra den svenske lydboktjenesten BookBeat. Fore­løpige tall fra norske Storytel, tyder også på en slik utvikling.

– Når det gjelder lydbøker topper­ unge menn i alderen 18–20 med et daglig snitt på 100 ­minutter lytting på lydbøker. Det er ti minutter mer enn kvinner på samme alder, sier Elisa Tattersall Wallin, doktorgradstipendiat ved Bibliotekshögskolan i Borås.

Studien baserer seg på 80.000 brukere av lydbøker. Dataene bygger altså på faktisk lytting/lesning. Funnene er publisert i det anerkjente fagtidsskriftet New Media & Society.

LES OGSÅ: Barn og unge les mindre.

Gjennomsnittlig lytting blant voksne ligger mellom 90 og 100 minutter. Wallins studie viser altså at kjønnene kommer nokså­ likt ut når det gjelde­ ­digitale ­bøker. I Sverige ­viser ­undersøkelser av tradisjonell lesning et snitt på 22 minutter daglig lesning. At Wallin har under­søkt personer som faktisk abonnerer på en lydbok­tjeneste, gjør at det er vanskelig å sammenligne tallene.

Nytt mønster.

Hvordan kan noen i snitt klare å lytte 100 ­minutter per dag? Wallin har stilt spørsmålet og tror det skyldes at mønsteret er forandret. Det nye mediet åpner for nye kombinasjoner. Vi leser når vi jogger, går tur eller pendler.

– Norske tall viser at kvinner låner langt flere lydbøker enn menn. Hva kan forklaringen være?

– Andre studier av medie­vaner spør noen tusen individer, lesere som ikke-lesere, om hvor mye tid de antar at de bruker på å lese. Derfor er det vanskelig å sammenligne slike tall. I min studie har jeg ingen tall på utlåning av e-bøker eller lydbøker på bibliotek, siden jeg undersøker en kommersiell tjeneste. Men også i Sverige vet vi at kvinner både låner flere bøker og leser flere trykte bøker enn menn.

LES OGSÅ: Lesning kan ikke tvinges fram.

Her i landet merker Storytel en kraftig endring etter at korona­viruset slo til. Antall daglige lyttinger har aldri vært høyere.­ Sommeren er vanligvis deres høysesong. Tallene på nye abonnenter kan nå sammenlignes­ med det de pleier å ha midt i sommerferien.

– Vi vil nødig juble, men vi merker en svært kraftig ­økning, sier direktør Håkon Havik i Storytel.

De har ikke konkrete tall, med merker en økning også blant unge menn.

Teknologien lokker

Elisa ­Tattersall Wallin viser til den årlige SOM-undersøkelsen fra Gøteborgs Universitet som baseres på noen tusen personer og ser på forskjeller i lesevaner. Wallin skrev et kapittel i SOM-boka forrige år og kunne da se at kvinner fortsatt leser mer trykte bøker enn menn. Forskjellen er imidlertid mye mindre når vi ser på digitale bøker, både e-bøker og lydbøker.

– Det er noe med teknikken og de digitale bøkene som lokker menn til lesning, tror hun.

– Er ikke det en for enkel forklaring?

– Årsakene til at menn, og kvinner for den delen, lokkes til digitale bøker er antagelig mange­ og ulike. Teknikken kan være en forklaring, og at lyd­bøker kan kombineres med andre­ aktiviteter en annen.

Frigjorte hender

Lydboka gir andre muligheter enn papir­boka: Man kan sykle, kjøre bil, vaske, lage mat, gjøre ærend eller ­mosjonere mens man lytter.

– Når man leser med øynene, må man ofte sitte rolig og bruke hendene, sier hun,

At mange med smarttelefon og headset allerede har for vane å lytte til musikk eller podcasts når de er ute, kan gjøre det lettere å begynne med lydbøker. Også ­vanen med å anvende ulike ­apper kan gjøre det mer tilgjengelig og til og med mer spennende enn en trykt bok, tror hun og peker på en norsk undersøkelse som viste at gutter i ten­årene ­synes det var morsommere å lese bøker på lesebrett enn på papir.

Nye studier

– Dette er noe jeg skal studere videre når jeg intervjuer leserne. Studien jeg har gjennomført er på brukerstatistikk og kan ikke gi svar på hvorfor folk velger å slik de gjør eller hvorfor de gjør det slik ­eller slik. For få finne ut det, vil jeg intervjue dem, sier hun.

LES OGSÅ: Anne-Cath. 100 år - barna ble oppslukt.

Hvordan lesningen sprer seg gjennom dagen, uka og året har hun undersøkt, også hvordan ­lesemønsteret fordeler seg på ­alder. De yngste, 18–20 år gamle, mennene lyttet mest med 100 minutter per dag i gjennomsnitt, ti minutter mer enn kvinner på samme alder. Også blant voksne brukte menn noen minutter mer per dag – 98 mot 94 minutter.

– Forskjellen er ikke så stor, men det overrasker meg at menn ga mest tid til lydbøker, sier forskeren.

At alle fire gruppene lyttet mest i arbeidstida overrasker henne også.

– Unge menn er mest aktive på formiddager i løpet av uken, og lyttet aller minst i helgene, mens voksne kvinner var de med den jevneste fordelingen, også de litt mindre i helgene, sier hun.

Forbauset

– Hvilke reaksjoner­ har du fått på funnene?

– Mange er forbauset over at unge menn bruker mer tid enn kvinner. Mange synes å bli glade for dette. Så vidt jeg kan se er det ikke flere menn enn kvinner, men de menn som abonnerer op denne tjenesten, bruker mer tid til lyttingen. Gjør de det i denne, så er mønsyeret trolig det samme­ i andre lydbok­tjenester som Storytel og Audible, svarer hun.

Wallin har også fått spørsmål om hvorfor hun snakker om ­lytting som lesing.

– Jeg har valgt å studere lydbok­lytting som en lesepraksis. Jeg har lagt vekt på at en person skaper mening fra et innhold eller en tekst i en bok, og at det ikke er avgjørende om de bruker øynene eller ørene. Mange kan heller ikke lese med øynene på grunn av for eksempel dysleksi eller synshemminger, påpeker hun.

---

Fakta:

  • Grunnet karantene og isolasjon merker lyboktjenestene en kraftig økning i disse dager.
  • De største norske leverandørene er Storytel, Fabel og Ebok.no. Amazon har også lydboktjeneste Audible.
  • Noen tilbyr strømming til fast abonnementspris, mens andre selger enkeltbøker.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker