Kultur

Stadig flere vil se dokumentarfilm

– Godt fortalt virkelighet er mer spennende enn fiksjon, sier Ketil Magnussen.

Han er sjef for dokumentarfilmfestivalen Human Rights Human Wrongs som startet tirsdag  og byr på et tjuetalls filmer frem til søndag. Men dokumentarfilm gjør seg også sterkere gjeldende på kinolerreter landet over.

1,4 prosent av kinobillettene i 2015 ble kjøpt for å se dokumentarfilm. Det er en dobling av andelen fra året før. Hittil i år er Snåsamannen alene i ferd med å sprenge statistikken. Den filmen alene vil oppnå besøkstall på linje med totalbesøket for sjangeren i fjor. Snåsamannen har på tre uker et besøkstall på 140 000, totalt kinobesøk for dokumentarfilm i fjor var på 165 000.

LES MER: Laget film om sin bestefar

På kino

– Selv om dette er en liten andel av det totale kinobesøket, bekrefter det en tendens, sier Guttorm Petterson som er administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Film & Kino.

– Mange dokumentarfilmer har vært litt kjedelige. Nå er kvaliteten økende, gjennom sprekere klipping og økt dramaturgi. Denne bevisste satsingen har gjort filmene mer attraktive og gjør at de vil være interessante for en stadig større del av kinopublikummet, mener han.

Han forventer et godt år for dokumentarfilm i 2016.

– Flere distributører melder seg på med gode dokumentarfilmer. Snåsamannen vil selvfølgelig gjøre store utslag på besøkstallene, slik Heftig og begeistret gjorde det i 2001. Den satte en nærmest uslåelig rekord med 600 000 kinobesøk, sier Petterson.

Underholdning

Ketil Magnussen ser at dokumentarfilm beveger seg fra festivaler og ut i kinosalene.

– Men det vil fortsatt være behov for festivalarenaene, selv om NRK er blitt flinke på dokumentar – og kinoene også gir et bredere tilbud. Det vil fortsatt være mange gode dokumentarfilmer som ikke får plass på TV eller i kinosalene, mener han.

LES MER: Filmnekt på Human Rights Human Wrongs-festivalen

– Når vi går på kino tenker mange seg inn i en underholdningsmodus som er mer rettet mot James Bond enn mot dokumentar. Men publikumsinteressen stiger i takt med at dokumentarfilm-skaperne tar grep hentet fra fiksjonsfilm – som gir filmene stadig sterkere appell.

Autentisk

– Dette må selvfølgelig gjøres slik at det ikke svekker troverdigheten. Men så lenge det fremstår som et ærlig initiativ, kan denne utviklingen styrke formidlingen av dokumentarfilm – uten at det svekker autentisiteten, mener Magnussen.

En viktig film på festivalen i år er Among the Believers som beveger seg på innsiden av ekstrem religiøs fundamentalisme. Filmen er et nært møte med lederen for Den røde moské i Pakistan, Maulana Abdul Aziz.

Innfallsvinkler

Tor Fosse er daglig leder i Tour de Force, landets største distributør av dokumentarfilm.

– Dokumentarfilmen har fått en renessanse i kraft av økt kvalitet, og at man tør å gjøre fortellermessige grep. Hemmeligheten bak dokumentarfilm-suksessene er at man henter elementer fra fiksjonsfilm, og forsterker underholdningsbiten. Det kan undergrave dokumentasjonstyngden, men slik jeg ser det finnes det ikke objektiv dokumentarfilm. Alle filmskapere har en innfallsvinkel, sier Fosse.

Journalistikk

Han påpeker også at de trange tidene i mediebransjen svekker dybdejournalistikken.

– Det åpner for at dokumentarfilmene overtar mye av den plassen gravejournalistikken har hatt, både i aviser og etermedier, mener han.

Han tror dokumentarsjangeren vil øke sin andel av kinobesøket fremover.

– Men det avhenger mye av at kinosjefene får opp øynene for dokumentarfilmene. de har til nå vært en bremsekloss for sjangeren, mener Fosse.

– Det er såpass mange uinteressante fiksjonsfilmer på kinoene, at det i seg selv bør gi rom for flere dokumentarer, mener han.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur