Kultur

Selv i de beste familier

I tillegg til Johann Sebastian inneholdt Bach-familien 36 kirkemusikere med fornavn Johann. Motetter av fem av dem ble lysende fremført av Vox Luminis.

Det belgiske vokalensemblet Vox Luminis gjester Norge for første gang, og fylte Gamle Aker kirke med usedvanlig finstemt klang og en intonasjon på stemmegaffelnivå. Navnet kan oversettes som Lysende stemmer og er ikke det minste ambisiøst i forhold til det de leverte av vokalkunst.

Jesu meine Freude

Programmet var Bach-motetter, ledsaget av et lite kororgel og en bass-gambe. Den store Bach kom bare til orde helt til slutt med Jesu meine Freude. Før det kunne vi fryde oss over Johann, Johann Michael, Johann Christoph og Johann Ludwig. Sistnevnte en jevnaldrende fetter av Johann Sebastian, de andre litt tilbake i slekten.

August Albertsen innledet med en kort slektshistorie om Bach-familien. De hadde enorm innflytelse på kirkemusikken i det som i dag er den sørøstlige delen av Tyskland. Men det merkelige er at det siste vi hører fra slekten er fra 100-årsmarkeringen for den store mesters død – i 1850. Deretter er Bach-ene borte fra musikkhistorien.

LES MER: Aksel (13) synger Bach

Fleksibilitet

Men Vox Luminis brakte fem av dem frem under hvelvingene i Gamle Aker kirke, på en måte som både hedret og viste bredde-kvalitetene fra Bach-dynastiet.

Vox Luminis viste fleksibilitet, både rent vokalt, og ikke minst i måten de inntok lokalet på. De hadde lært seg kirkerommet, og hver eneste motett ble fremført fra ulike posisjoner i korpartiet. Ensemblet på tolv sangere ble i de fleste verkene brukt i redusert omfang, helt ned til firstemmighet. Variasjonene i plassering og bruk av sangere tilførte i seg selv en spenst til programmeringen.

LES MER: Max Reger for lyse sommernetter?

Tidlig-musikk

Ensemblet har sitt utspring i Det Kongelige Konservatoriet i Haag, og har gjort seg bemerket med en rekke prisbelønte innspillinger og opptredener på tidlig-musikk-festivaler.

Lionel Meunier startet ensemblet i 2004. Han har satt sammen et utvalg stemmer som er utsøkte i seg selv, og ren nytelse i fulltonende utfoldelse. På toppen kom bruken av kirkerommet som tilførte klangvariasjoner som satte seg i sanseapparatet.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur