Kultur

Olavsfestdagene vil ha forvandling

Neste års Olavsfestdager har temaet forvandling og byr på møter med mennesker som har opplevd ekstrem forvandling i sine liv.

I sommer var temaet kropp. Tema for neste år ble lansert i dag: Forvandling.

I de såkalte Vestkantmøtene, i utstillinger og på andre måter vil festivalen peke på «forvandling som skjer uten at vi søker den – og den vi kan bidra til ved å engasjere oss selv.» Vestkantmøtene utenfor Nidarosdomen vil gi treff med mennesker som har opplevd ekstrem forvandling i sine liv. Festivaldirektør Petter Myhr kaller disse møtene som samler rundt 1000 mennesker, for festdagenes hjerte. Samtalene ledes også neste år av NRK-mannen Håkon Haugsbø.

LES OGSÅ: Petter Dass-prisen 2017 gikk til Olavsfestdagene, for ønsket om å alminneliggjøre troen i samfunnet vi lever i.

Vil bevege

Spørsmål som vil bli reist er: Er det greit å gjøre alle folkeslag til disipler? Skjer det fortsatt mirakler? Hvem er det som skal redde verden?

«Olavs-påstanden» er at vi på en spesiell måte lever i forvandlingens tid. Klimaet endres. Vi lever annerledes. Møtes annerledes. Venner blir nettverk, og møteplasser blir ekkokammer.

Forvandlingen skjer ikke som følge av valg eller visjoner, heller ikke på grunn av kriger eller revolusjoner. Vår menneskelige eksistens forvandles på grunn av utilsiktede sideeffekter av den teknologiske utviklingen, proklamerer festivalen. Kravene til et festivaltema er at det må være noe som angår absolutt alle, og at det skal være interessant både i religiøs og ikke-religiøs sammenheng.

– Jeg var i utgangspunktet mest opptatt av hvor viktig det er at vi forvandles gjennom livet. Festdagene byr på kunst og kultur som gjør vår forestillingsverden større og kan føre til forvandling. Hvert år ønsker vi ikke bare å berøre, men bevege mennesker. Kristendommen ønsker å forvandle gjennom å bli født på ny. Det er en måte å gjøre det på. Kunsten har en annen. I politikk, samfunn og næringsliv innebærer det andre prosesser. Gjennom internett og smarttelefoner er vi alle blitt kosmopolitter. Kunstig intelligens og teknologi endrer jobbene, kjøpevanene, samlivsformene, ja så mange områder at vår forestilingsevne knapt strekker til. Det er noe vi i det minste må reflektere over, sier Myhr.

LES OGSÅ: Er Nidarosdomen en arena for akrobatikk?

Øver seg

Alt dette mener han skjer i en tid uten retning og felles visjoner.

– Det er ingen store fortellinger samler oss som gjør at vi sammen kan gjøre noe med utfordringene, sier Myhr,

– Hvilke forvandlinger er du gjennom?

– Jeg jobber med det hver eneste dag. Skal du klare å være i kontinuerlig bevegelse så må du øve, på mange måter. Jobben min er en 24-timers øvelse. Som troende øver man ved å be. Du kan la deg inspirere av noen, men du må trene skal du bli god på noe. vil du forvandling, må du være villig til å utsette deg, ta sjanser og akseptere kaos, sier Myhr.

Avslutningskonserten er med Highasakite. Ellers vil han ikke røpe noe av programmet. Festivaldirektør Petter Myhr minner om at det norske bandet har vært gjennom en kraftig forvandling siden det bare er to igjen av den opprinnelige besetningen.

– Den kunstneren som har inspirert meg mest av alle når det gjelder forvandling er nobelprisvinner Bob Dylan. I sangen «Its All Right Ma (I'm only bleeding)» fra 1964, synger han: «He not busy being born, is busy dying» - den som ikke er travel opptatt med å fødes, er i virkeligheten travelt opptatt med å dø. Dylan er både ekstremt tradisjonsbunden og ekstremt nyskapende. Han har gått igjennom så mange faser som artist og menneske – og er en kontinuerlig inspirasjonskilde, sier Myhr, uten så mye som å antyde at Dylan kommer til Trondheim.

Overskudd

Han kan ellers avsanne ryktene om underskudd og melde at Olavsfestdagene 2018 går mot et lite overskudd på et par hundre tusen i et regnskap på 34 millioner. Allerede på vårparten så de tegn til at toppnavnene Grace Jones og Miriam Makeba ikke solgte tilstrekkelig. Det gjorde det mulig å sette inn sparetiltak i tide.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur