Musikk

Når Geir leker finner han

Alvor er mer aktuelt nå, mener Geir Hegerstrøm. – Å ha en tro, kan gi en indre styrke og trygghet som kan bære oss fram gjennom tunge tider.

«Det går opp og ned her i livet» heter den første sangen på den nye plata til Geir Hegerstrøm. Men han vil ikke gå med på at det er mer alvorstung musikk enn vi er vant med fra han.

– Jeg har alltid hatt et visst alvor i mine sanger, selv om det også er mye humor i dem. Jeg har et slagord «den som leker, han finner». Forsvinner leken ut av livet, så blir det alvorstunge igjen.

Kristne verdier

Fra Ten Sing i Moss på 70-tallet, via NRK på 80-tallet, og IKO-Forlaget på 90-talet, samt flere plateutgivelser. Hegerstrøm har en lang karriere bak seg, og sangene hans blir sunget i mange barnehager. Men selv om han er kjent for flere kristne barnesangklassikere, er det lite direkte kristen oppdragelse å spore på hans nye plate, Livet og leken.

Når jeg spør om de sangene han har skrevet nå er annerledes enn de han skrev for førti år siden, ler Hegerstrøm der vi sitter i stua hvor han bor på Grefsen.

– Jeg forandrer meg jo i tråd med utviklingen i samfunnet. Verken Gud eller Jesus er med direkte på denne plata. Men sentrale kristne verdier er med, og jeg tror det er like viktig å gjøre det på denne måten.

Det er mange utenfor kristne miljøer som bruker sangene til Hegerstrøm. Han forteller at det for noen er vanskelig å synge om Gud og Jesus i barnehager som skal ha et nøytralt livssyn.

– Da er det kanskje bedre å ha sanger som er formulert på en annen måte, og jeg opplever jo at barnehager støtter verdiene i sangene mine.

LES MER: – Religiøs musikk kan gå inn på den mest hardnakkede ateist, sier tidligere hardnakket ateist

En annerledes tid

Det er ikke bare derfor Livet og leken høres, ja, mer avslappet ut, enn mye annet av kristen barnesang. Hegerstrøm sier han prøver å formidle kristen tro og tanke på en mer moderne måte.

– Vi må huske på at kirken og menigheten har forandra seg veldig mye. Da jeg begynte å skrive og synge for 40 år siden, var alt helt annerledes. Farge–TV og mobiltelefonen fantes ikke. Søndagen var satt av til kirketid. Forandringene har preget folk både innenfor og utenfor kirken.

Vi må forholde oss til dette, mener Hegerstrøm, samtidig som vi ikke må miste budskapet i Bibelen. Det vises på plata, hvor sangene er tydelig rotfestet i kristne verdier. Samtidig er det få nødrim og enkle løsninger som blir tilbudt barna.

– Å skrive barnesanger handler både om å fenge barna og å ha substans. Det er viktig å snakke sant om livet og hvordan troen forholder seg til det.

Mannlig dominans

Vårt Land har den siste uka skrevet flere saker om mangelen på kvinnefortellinger i barnebibler og i kristne barnebøker. Når vi spør hvordan det står til med kjønnsperspektivet i kristne barnesanger, nikker Hegerstrøm og sier det er litt som med barnelitteraturen:

Det er mennene som dominerer.

– Vi trenger nok flere barnesanger med kvinnelige forbilder, sier han.

– Men vi har sanger med kvinneperspektiv, for eksempel Lucia-sangen. Det er en viktig og kjent sang som blir sunget av mange barn hvert år.

LEST DENNE? Ennio Morricone er død. Les Arve Tellefsen og Ragnar Bjerkreims hyllest til «Gabriels obo»

For mor og far

Hegerstrøm peker likevel på at barnesanger ikke er så lett å plassere i et kjønnsperspektiv.

– Er dette noe du selv tenker på når du skriver sanger for barn?

– Nei, jeg tenker ikke på det. Jeg tenker på barna og den virkeligheten de lever i, hvordan troen kan forholde seg til det.

Selv om Hegerstrøm sier han skriver for barn i alle aldere, gutter som jenter, så tenker han også på de voksne.

– Dette skal være noe de kan synge og stå inne for. Det må være en substans for mor og far også.

Tøffe jenter

Før var det mødrene som sang for barna, mener Hegerstrøm, og det satte sitt preg på mange av barnesangene. Nå er situasjonen annerledes.

– Mennene har fått en helt annen forståelse for det å være hjemme og være med barna. Og da kan det like gjerne være mannen som synger. Vi skal ikke være så redde for at jenter kan være tøffe og at gutter kan gråte.

LES MER: Barnebokforfattar løftar fram kvinneforteljingar frå Bibelen

Mangfoldig

Livet og leken er Hegerstrøm innom flere alvorlige tema. I en sang synger han om det å bære på tunge tanker, og å forandre det vonde vi bærer på til noe godt.

– Er barnesanger om slike tema mer aktuelle i dag enn på lenge?

– Ja, det er nok en grunn til at jeg har skrevet om dette akkurat nå. Jeg har alltid holdt fram at det å ha en tro, kan gi en indre styrke og trygghet, som kan bære oss fram gjennom tunge tider og opplevelser.

Mangfoldig er ordet Hegerstrøm ofte kommer tilbake til.

– Vi mennesker er mangfoldige. Troen og det åndelige er en del av mennesket, og disse sidene ved livet er like viktige som det materielle.

Barna vil engasjere seg

«Å kjenne at vi står sammen / med alle barn på vår jord / som nå kan trenge vårt hjerterom / ja, kanskje mer enn du tror», synger Hegerstrøm på sangen «Hjerterom». Det er ikke den eneste sangen på platen som viser et større engasjement.

– Barn og ungdom vil engasjere seg, det ser vi jo tydelig nå med miljøkrisen og demonstrasjonene som har vært. Vi lever i en globalisert verden, og det er vår oppgave å vise barna at vi må forholde oss til det globale.

Hegerstrøm peker på hvor viktig det er å bli kjent på tvers av grenser og religion. Særlig når motkreftene får form av rasisme og press på ytringsfriheten.

– Vi trenger å ta oppgjør med det som har vært, det er så mye grums i fortiden som vi trenger å ta opp.

LES OGSÅ:

• Kirsten Thorup skriver så vi aldri vil glemme krigen

• Anmeldelse: – En bok for barn som tenker de er klare for kjærlighetens irrganger

• Live Lundh: Jeg begynner på bøker uten å fullføre dem

---

Geir Hegerstrøm

  • (født 20. april 1954 i Oslo) er norsk komponist, tekstforfatter og artist.
  • Han er særlig kjent for mange sanger og musikaler skrevet for barn og unge, men har en stor produksjon av musikk i ulike genre.
  • En av hans mest kjente sanger for barn, er "Bittelite frø", som er tatt med i Norsk salmebok under tittelen "Alt det minste som Gud skapte" (kilde: Wikipedia).
  • Aktuell med plata Livet og leken.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars Petter Sveen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk