Musikk

Ber om at kulturlivet reddes fra koronakollaps – bransjen mangler forsikringer

Konserter avlyses i fleng på grunn av koronaviruset. Musikkbransjen etterlyser hjelp fra myndighetene.

Hvem skal redde kulturlivet når konserter og forestillinger avlyses?

Kulturlivet ber nå både myndigheter og publikum strekke ut en hånd.

En facebookkampanje for å be folk ikke kreve billettpenger tilbake, er i full gang, og kulturlivet ber regjeringen om kraftigere tiltak.

Samtidig viser det seg at flere arrangører har vært dårlig skodd i møte med situasjonen. De har manglet klare kjøpsvilkår i forbindelse med billettsalg, og blant norske konsertarrangører er det ingen som har forsikringer som dekker utgifter på grunn av avlysninger.

Finnes ikke på norsk marked

Det forteller Tone Østerdal, daglig leder i Norske konsertarrangører:

– Det handler ikke om at man er sløve, men om at det ikke finnes noen forsikringer på det norske markedet som kunne sikret oss i denne situasjonen. Dette finnes riktignok på det internasjonale markedet, men det er i en prisklasse som ingen norske arrangører og festivaler har råd til, forteller Østerdal.

Bransjeforeningen kjenner til at medlemmer har hentet inn tilbud fra britiske selskap, der prislappen har ligget på nærmere millionen.

I går startet kampanjen #ingenrefusjon på sosiale medier. Her bes det om at publikum bidrar til å redde både arrangører og frilansere ved å ikke be om billettpengene tilbake.

– Dette er tungt

Organisasjonen står nå sammen med Norske Kulturhus, Norwegian Entertainment Managers and Agents Association (NEMAA), GramArt, Creo og Virke om en uttalelse i forbindelse med den vanskelige situasjonen som er oppstått etter at Norge ble rammet av koronaviruset.

Østerdal sier de håper regjeringen nå kommer med en tiltakspakke som kan hjelpe bransjen:

– Arrangørene er nå blitt pålagt av myndighetene å ikke drive med næringen sin. Vi forventer at de samme myndighetene hjelper oss over kneika. Vi ser at det er mange som får tøffe tak nå, men vi håper regjeringen ser at vi rammes av påleggene, og at det blant oss er mange private aktører som ikke har muligheter til å omdisponere midlene.

– Dette er tungt, særlig fordi vi vet at mange ikke kommer til å klare seg gjennom dette, legger hun til.

Torsdag: Forbud mot samtlige kulturarrangement

Hun sier mange av medlemmene de siste dagene har ventet på klare pålegg fra myndighetene før de har turt å avlyse.

– For medlemmene våre er det viktig at det kommer pålegg, og ikke bare en anbefaling. Dette har betydningsfulle juridiske og økonomiske konsekvenser, forklarer hun, og sier arrangører som siktet mot et publikumstall på mellom 100 og 500 var i en vanskelig situasjon det siste døgnet, før det torsdag ettermiddag kom et vedtak om forbud mot samtlige kulturarrangement.

Facebook-kampanje

Mange konsertarrangører har likevel fått en aha-opplevelse i møte med situasjonen. Det handler blant annet om at mange ikke har hatt tydelige kjøpsvilkår i forbindelse med billettsalg. Da plikter de å tilbakebetale billettene hvis de selv velger å avlyse, mener Forbrukerrådet. Som sier at billetter må refunderes selv om avlysninger er utenfor arrangørens kontroll (force majeur), dersom dette ikke går klart frem av kjøpsbetingelsene.

Det siste døgnet har det pågått en kampanje på sosiale medier, under emneknaggen #ingenrefusjon, der folk oppfordres til å ikke kreve billettpengene tilbake av hensyn til at både kunstnere og arrangører nå har havnet i knipe.

Uenige med Forbrukerrådet

I uttalelsen fra Norske Konsertarrangører (NKA), Norske Kulturhus, Norwegian Entertainment Managers and Agents Association (NEMAA), GramArt, Creo og Virke, heter det at deres juridiske rådgivere ikke er enige med Forbrukerrådet.

De skriver at ved pålegg fra offentlige myndigheter om å avlyse arrangementer, må det vurderes eventuell refusjon av billetter mot avtalen arrangør har med billettkjøper:

«Vi anbefaler derfor at det ikke refunderes billetter uten at det er gjort en grundig juridisk vurdering (...)» sier de, og legger til:

«Dersom det i den konkrete situasjonen vurderes dit hen at arrangør ikke er pliktig til å foreta refusjon, vil man måtte finne en minnelig løsning med artister, musikere og andre leverandører slik at alles tap reduseres forholdsmessig-»

– Vi er opptatt av å ha et godt forhold til publikum. Samtidig er vi en bransje i krise, sier Østerdal.

Kulturrådet opprettholder tilskuddet

Regjeringen kom fredag med en økonomisk tiltakspakke. I denne lå det blant annet at fristen for forskuddsskatt blir utsatt for selvstendig næringsdrivende. Kulturrådet har også sagt at de vil opprettholde tilskuddet i forbindelse med avlyste arrangementer ut april. Regjeringen vurderer situasjonen fortløpende, og vil kunne komme med nye tiltak, sa finansminister Jan Tore Sanner (H) i går, og kalte tiltakspakken for «en begynnelse».

– Men vi er spente når det gjelder de store tingene, de som virkelig monner, sier Østerdal, og utdyper

– Da er det snakk om en kompensasjonsordning, og dette blir ikke billig. Men vi håper regjeringen ser det har en samfunnsmessig verdi at kulturlivet kommer seg gjennom dette. Vi samler folk, rundt opplevelser. Dette handler om noe langt større enn økonomien til den enkelte aktør, sier hun.

LES OGSÅ:

Kor-miljøene rammes hardt av koronaviruset

Syke og eldre frykter koronasmitte fra helsepersonell

Kirkemusikkfestivalen avlyses

---

Fakta:

---

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Musikk