Kultur

Marthe Wang tenner et lys for jordkloden

Hun håper sanger kan føre mennesker­ sammen. – Julen skal være for både de som har det bra og ikke har det, både de som tror og de som ikke tror, sier Marthe Wang.

Når Oslo Gospel Choir legger ut på årets juleturné er det for første gang på ni år uten Marthe Wang. Helt konsertfri har hun likevel ikke. Hun har sagt ja til seks lukkede konserter til inntekt for Kirkens Bymisjon i Bergen. Der skal hun blant annet synge sangen «Til deg» som tidligere er brukt i Bymisjonens julekampanje «Gled en som gruer seg til jul».

Til deg som ikke håper mer

du som trenger ett lysglimt, og trenger det nå

Tenner tre lys...

– Slik lyder teksten din. Hvem eller hva vil du tenne fire lys for?

– Jeg har tre organisasjoner som jeg brenner for. ­Kirkens Bymisjon er nevnt. Så er jeg engasjert i stiftelsen Music In Refuge for musikkopp­læring blant flyktninger i Libanon. Jeg tror sterkt på viktigheten av at barn og unge får musikkopp­levelser i hverdagen sin der. Musikk er noe mennesker trenger og har rett til. Så har jeg lenge vært engasjert i KFUK-KFUM Global som er en solidaritets- og bistandsorganisasjon som jeg synes gjør mye blant annet for å løfte fram unges stemmer i kampen for miljø og rettferdighet.

Ga henne tro på egen tekst

Marthe Wangs sang «Størst av alt» handler om kvinnen som kjemper for rettferdigheten med et hjerte som er reint.

Men hon kjemper for alle de som lider / Hon går i bitre strider / Hon e med de som e aleine, de som sover ute i regnet

Det er slike tekster som har gitt den unge sangeren, komponisten og tekstforfatteren to priser. Nylig presenterte hun første sang fra sitt andre album som kommer til våren.

– Prisene var en bekreftelse­ som gjorde at jeg kanskje skjønte at det var tekst jeg kunne, sier Marthe Wang foran peisen på Stortorvet Gjestgiveri i Oslo.

Gjorde plate i gammelt bedehus

Hennes to år gamle førstealbum Ut og se noe annet inneholdt sanger hun skrev under musikkstudiene helt tilbake fra 2011. Nå har hun etablert seg med leilighet i ellevte etasje med utsikt over Bjerke travbane og Oslofjorden. Det siste året har hun konsertert med eget band og arbeidet med nye sanger. Album nummer to kommer ut på hennes eget plateselskap Bjerke.

– Kanskje er neste albums tema at jeg er kommet litt hjem og kan se tilbake, samle fortid og framtid. Finne balansen mellom å se på hva som har vært og det som er nå, sier hun.

Med Kulturrådets arbeidsstipend for populærkomponister har hun kunne konsentrere seg om å lage musikk. Albumet er spilt inn i Torjus Vierlis nyinnredede studio i et gammelt bedehus i Grimstad.

– Har jeg funnet min stemme? sier hun prøvende og håper den nye platen blir en bekreftelse på at hun står på egne bein.

Advent er musikk

På den nye sangen «No sier eg adjø» synger hun blant annet at det var slik det måtte bli.

– Var det noe du måtte forsone deg med?

– Jeg tenker mye på hva jeg har sagt og hva jeg har gjort. Da tenker jeg at det er ikke farlig. Nå er det sånn det er – uten at det er noe trist i det. Kanskje den passer bedre som en nyttårslåt der du ser tilbake på hva du kan ta med deg videre i en ny start.

– Hva må din advent inneholde?

– Det er et spennende spørsmål. Jeg må finne fram de gamle tradisjonene igjen etter åtte år på turné i advent. Jeg har sterke og gode minner med at den første julebaksten starter første desember.

– Hvordan var din advent i de åtte travle årene?

– Det var jo fantastisk å få lov til å reise med gode venner i hele Norge og få synge julesanger. Musikken har derfor selvfølgelig vært en stor del av min adventstid. Det finnes jo så mange julekonserter og så mange som kommer. Det er en stemning folk tydeligvis setter stor pris på. Jeg husker selv jeg var i Grieghallen og hørte Oslo Gospel Choir og Sissel sammen med mamma og pappa. Fra ungdomstiden husker jeg hvor kjekt det var å ha julekonserter på musikklinjen og ha lysmesser med Bønes Ten Sing som jeg er vokst opp i.

Barnestemmen går til hjertet.

De riktig gode sangopplevelsene toppes av gleden ved å avslutte konsertene med «Deilig er jorden».

– Å synge den sammen med publikum har jeg alltid opplevd som en sterk del av et større fellesskap.

– Som barnekordirigent har jeg også fått glede av å høre barn synge julemusikk. Det er noe nært og ekte med barnestemmen som når inn i hjertet.

– Hvilken sang har du skrevet selv som passer best i ­advent eller jul?

– Det er nok nettopp «Til deg». Julen skal være for alle, både de som har det bra og ikke har det, både de som tror og de som ikke tror. Det ordløse refrenget i den låten kan få være julemysteriet.

Jeg vil gjerne være med å gjøre en forskjell

Siden ­julens budskap er at Gud kommer nær menneskene, mener hun vår utfordring ligger i å komme nær hverandre.

– Det kan vi gjør ved å tørre å ta en ekstra prat med dem du vet trenger det og spørre hverandre hvordan det går.

– «Ka kan eg gjøre med det?» spør du i en sang. Hva er det viktigst for deg å gjøre noe med?

– Jeg tenker nok først på alle de menneskene som er på flukt i verden. Det synes jeg krasjer­ så hardt med min jul. Mens vi er samlet om gaver og nær familie, så er mennesker på flukt og mangler et hjem. Jeg vil gjerne være med å gjøre en forskjell. Så dersom disse julekonsertene kan være med å ta flere med i fellesskapet, gi noen gode minner eller følelser, så kan det være min måte å gjøre noe på gjennom stemmen og ordene mine.

– Har du kommet på hvem du vil tenne det fjerde lyset for?

– Jeg vil tenne et lys for jorden. Vi må ta miljøtanken med oss inn i juletidens kjøpekarusell. Kanskje vi må lage flere julegaver. Kanskje det er det jeg skal bruke ekstra tid til, sier Marthe Wang.

LES MER:

Kine Ludvigsen Fossheim har endelig funnet sin sjanger: – Hver gang jeg har sunget gospel, har det vært så befriende

Musikkpedagog vil ha korsang på blå resept: – For kirken er sangen uunværlig

Mer gospel og forkynnelse enn noen gang på bluesfestival

---

Marthe Wang

  • 29 år. Artist og låtskriver. Kommer fra Bergen og bor i Oslo.
  • Aktuell med singelen «No sier eg adjø» fra hennes ­andre album som kommer til våren på eget plateselskap.
  • Har gått jazzlinja ved ­Norges Musikkhøgskole. Første­ jazzstudent som ble tatt opp ved «Unge talenter» ved Griegakademiet.
  • Wang platedebuterte i 2017 med Ut og se noe annet, som hun ble nominert til Spellemannsprisen for i kategorien Viser.
  • I fjor fikk hun Tekstforfatterfondet lyspunktpris for unge tekstforfattere og vant dessuten Edvard-prisen i tekstklassen for Ut og se noe annet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur