Anmeldelser

Lopper i blodet

Sitter man med det nye albumet til britiske Jessie Ware i ørene i sommer, er det også en sjanse for at folk rundt lurer på hvorfor man sitter så urolig i campingstolen.

Du store min som det drar i gang her, da! På den første låten på engelske Jessie Wares fjerde album What's Your Pleasure slippes vinsjbremsen, og det kjører ut med bumpende og boppende basslinjer, lyse string-synther og en melodilinje som nikker mer enn en gang til Janet Jacksons «Would You Mind». Og slik fortsetter det i grunnen til man begynner å lure på om det virkelig kan være mer wire igjen på snella, med oppesen poplåt etter poplåt, alle fulle av catchy vendinger, sangbare linjer og fiks disco-produksjon. Først midtveis kommer to sjelfulle, saktere spor. Før det drar i gang igjen med mer håll-i-gång, som svensken sier. Man skrur opp lyden fordi det kjennes som det naturlige å gjøre.

Var for radiovennlig

Wares tre foregående album har alle havnet på topp ti på albumlistene i Storbritannia. Enkelte vil ellers kanskje kjenne til hennes kjærlige forhold til sin mor (som oppdro henne alene) og at de to sammen driver den populære matpodcasten Table Manners. Hun har gjort dansevennlig (arena-)pop før (på debuten Devotion) og dypt personlige ting i en slags voksenpopstil (på det forrige, Glasshouse), blant annet om erfaringen av å bli mor selv. Men variasjonen til tross, og til tross for mye god smak (Paul Buchanan fra det helt eksepsjonelle skotske bandet The Blue Nile gjester på forrige plate): For min del har hun til nå vært altfor langt der borte i det radiovennlig streite til at jeg har tenkt at hun var noe for meg.

En spiseskje Robyn

Det er litt typisk å sammenlige med svenske Robyn hver gang noen lager intelligent og bittersøtt euforisk dansegulvspop med rikt syntharbeid og nydelig programmering. Jessie Ware låter ikke helt som Robyn her heller, bortsett fra på et par klubbete låter, som for eksempel «Save A Kiss». Men det er faktisk et par direkte forbindelseslinjer dem imellom, som at Ware samarbeider med artisten som kaller seg Kindness og gitaristen Joseph Mount, begge musikalske partnere for Robyn. I tillegg deler Ware på sitt nye album en slags dedikasjon til dansegulvet og en dertil hørende sensualitet i innholdet med henne, hos begge høyst til stede i hva man kunne kalle en moden alder. Om Jessie Ware er mindre i front av utviklingen og en mer rett-fram artist enn sitt svenske motstykke, funker det faktisk på sitt vis helt flott på What's Your Pleasure?, som også er en affære med ganske mye glimt i øyet.

Kaller på smilet

En ikke ubetydelig kjærlighet til 70- og 80-tallets funk, soul og disco eksponeres i mange av låtene. Tenk Earth, Wind & Fire eller den klokkerene Pointer Sisters-plata Special Things fra 1980, for eksempel i avsluttende «Remember Where You Are». Andre ganger minner den funky rytmikken og sagtann-gitarene om Prince eller Chic. Det er vanskelig ikke å gi seg over, for eksempel til rykkingen og nappingen i en låt som «Read My Lips». Eller smile av kysselydene. Selv en ikke-dansekyndig må da føle trangen til å sette det ene benet foran det andre i grusen foran campingstolen av dette? Plata er ikke nødvendigvis noe dypt varig eller nyskapende mesterverk, men en ordentlig fin og smart utført popplate likevel.

LES OGSÅ:

Kjærlighet så underbar fra 85-åring

Møtet med kristenjazzen åpnet døra

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Ole Johannes Åleskjær

Ole Johannes Åleskjær

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser