Kultur

– Like greit at pengene til kirkevern venter til løsningen er funnet

Fortidsminneforeningen mener det er greit at penger til vern av kirker ikke økes før apparatet er på plass til å bruke pengene.

Foreningens forventninger til statsbudsjettet har vært store fordi regjeringen har erklært klare mål for kulturminnevernet.

– De har dessverre ikke blitt oppfylt, sier leder i Fortidsminneforeningen, Margrethe C. Stang.

Lyspunkt for kirker

– Hva sier dere til at kulturminnefondet økes med ti millioner kroner?

– I et ellers grått budsjett er det det største lyspunktet på kulturminnefeltet. Fondet bør sikres årlige bevilgninger på minimum 200 millioner. Det er fremdeles et stykke dit, men 126 millioner kroner til Fondet vil sikre at enda flere kulturminner i privat eie får støtte, sier generalsekretær Ola H. Fjeldheim.

– Det er også positivt at regjeringen er tydelig på at staten skal ta et større ansvar for sikring av våre kulturhistorisk viktige kirkebygg. Barne- og familiedepartementet sier at arbeidet med å finne en tilfredsstillende løsning skal prioriteres i 2020, og at løsningen vil bli utformet etter drøftinger med antikvariske myndigheter, kirka og andre. Det er et arbeid Fortidsminneforeningen ser fram til å delta i, sier de to i en felles uttalelse.

MER BUDSJETT: Første på 14 år

I gårsdagens avis sa KA-direktør Marit Halvorsen Hougsnes at hun var skuffet over at satsingen på vern av kirkebygg halveres i budsjettet.

– Hva er dere uenige om?

– Vi ser at regjeringen er tydelig på at de skal bruke 2020 på å finne en god løsning. Det er gledelig. Vern av kirkene er en komplisert problemstilling. Stortinget skal både behandle en proposisjon om ny lov om tros- og livssynssamfunn, en melding om tros- og livssynspolitikken, en stortingsmelding om Opplysningsvesenets fond pluss stortingsmelding om kulturminnevernet. Siden det nå ikke er et apparat klart til å disponere midlene godt og effektivt har vi forståelse for at det ikke økes på med mer midler nå, svarer Fjeldheim.

– Kuttet går utover mulighet til å jobbe med bevaring av kulturarv

For Fortidsminneforeningen innebærer statsbudsjettet et kutt på 360.000 kroner i grunnstøtte.

– Et slikt kutt vil merkes godt og det vil gå ut over Fortidsminneforeningens mulighet til å jobbe med bevaring av kulturarven vår. Sett i lys av Klima- og miljøminister Ola Elvestuens engasjement for kulturminnevern er dette skuffende, sier Stang.

LES DENNE: Fikk kirke i gave

Også Kulturvernforbundet og Norsk Kulturarv får redusert statsstøtte.

– Vi får imidlertid den klart største reduksjonen, sier Fjeldheim.

Nye fylker svekkes

Fortidsminneforeningen mener dessuten det er grunn til å frykte at forvaltningen av kulturminner vil bli dårligere med de nye fylkene fordi oppgavene som blir overført ikke følges opp av bevilgninger.

– Vi forventer at regjeringen i kommuneproposisjonen kommer med en mer forpliktende opptrappingsplan for overføringen av oppgaver på kulturminnefeltet. Den tidligere skisserte overføringen av ca ti årsverk fra Riksantikvaren til regionene er ikke i nærheten tilstrekkelig til å dekke det store ansvaret som fylkene får på kulturminnefeltet, sier foreningens ledere som i sum betegner statsbudsjettet som «et ganske skuffende budsjett for Kulturminnefeltet».

– All den tid vi har en statsråd og en regjeringserklæring som sier at de ønsker å styrke kulturminnefeltet, er det skuffende, sier Stang og Fjeldheim.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur