Lar barna utforske mørket
KUNST: I «Sofies rom» på Munch-museet skal barna møte mystikk og melankoli på egne premisser.
VÆRE ÆRLIG: Ronak (til venstre) og Roza Moshtaghi har vært opptatt av å ta barna på alvor. De forteller at arbeidet med «Sofies rom» sammenfalt med utbruddet av krigen i Gaza. Det tydeliggjorde behovet for å finne måter å om mørke følelser med barna på.
Tale Hendnes
Barn som tar de smale rulletrappene på Munch-museet helt til topps, vil denne våren tre inn i kunstverket Sofies rom. Der inne kan de sette sammen svarte former til nye bilder, lytte til spøkelsesaktig musikk og fundere over en mørk og glinsende væske.
– Noe av det vi synes er aller mest inspirerende og interessant ved Edvard Munchs kunst, er hvordan han skildrer angsten som vi mennesker må håndtere. Vi begynte derfor å undersøke hvordan vi kan snakke ærlig om disse følelsene med barna. Det var startskuddet, forteller kunstner Ronak Moshtaghi.
Hun har laget Sofies rom sammen med koreograf og søster Roza Moshtaghi. Prosjektet er det tredje i museets barneserie «Kom tenk med oss!», og går altså ikke av veien for de melankolske og mer ukjente sidene ved tilværelsen. Helt i tråd med Munch selv.