Kultur

Laget råere «Ja, vi elsker»etter 22. juli

Kongeparet fikk sammen med norske TV-seere høre en helt ny versjon av «Ja, vi elsker» på jubileumskonserten sist søndag.

– Min versjon er en klagesang, men med mange vakre bilder, sier Reza Aghamir, mest kjent som hip hop-artist. Han dirigerte selv Kringkastingsorkesteret og sitt eget solistkor Reza e i Ragazza (Reza og gutta) under den direktesendte urfremføringen i Universitetets aula.

I morgen lanseres den nye versjonen av «Ja, vi elsker» på EP, i eksklusivt silketrykk, og i et opplag på bare 300 eksemplarer.

Terror

Han skrev sin versjon av nasjonalsangen like etter 22. juli-terroren. Da han skulle bearbeide inntrykkene etter tragedien, ble Ja, vi elsker et viktig element.

LES OGSÅ: Salmevinner etterlyser mer allsang

– Den har en vakker tekst og en fin melodi, som jeg har beholdt, men den vanlige måten å fremføre den på er kanskje litt kjedelig. Jeg ville gi den litt mer trøkk. En episk tekst må ha en levende tolkning. Det ville jeg bidra til, sier Reza Aghamir.

I etterkant av 22. juli tenkte han at måten vi markerte det på, ble litt vel idyllisk og overfladisk. Hans nye «Ja, vi elsker»-versjon var et forsøk på noe som var mer rett på sak – gjennom en ærlig og rå fortolkning av nasjonalsangen.

– Tårene rant hos venner som først fikk høre den, særlig når de skjønte koblingen til 22. juli, forteller han.

Godt mottatt

Han har fått mye positiv respons, bare noen veldig få har kritisert ham for å tukle med nasjonalsangen.

– Jeg la merke til at Dronning Sonja lukket øynene, jeg velger å tolke det til at hun likte det hun hørte, sier han.

LES OGSÅ: Etterlyser Gud i nasjonalsangene

Designer Martin Kvamme, Reza Aghamir og plateselskapet har selv stått for opptrykket av de 300 eksklusive EP-ene. Coveret er et enkelt hjerte med utropstegn. De har besøkt skoleklasser og sykehjem med musikken – og tilhørerne har laget sine egne titler på platecoveret.

– Vi er blitt hjertelig mottatt, særlig av de eldre på Sagenehjemmet. Det var et rørende møte, og den eldre garde var faktisk veldig begeistret for nasjonalsangen i ny drakt, forteller Aghamir.

Han dirigerte selv Kringkastingsorkesteret i aulaen.

– For en gjeng! Det var mange smil å se fra første prøve – jeg fikk straks en følelse av at de var en del av bandet, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur