Nyheter

Til evig tid

Eternitt skulle vare evig. Fotograf Ingun Alette Mæhlum har tatt på seg jobben å bevare eternitthusene i våre minner.

Været kler eternitthuset ytterst i Kvaløyvågen i Troms. Strømledningene er kuttet av og asbestplatene er i ferd med å falle fra.

Eternitt kommer fra latinske aeternitas og det engelske eternity. Materialet skulle være vedlikeholdsfritt og holde til evig tid. Asbestfiber blandet med sement viste seg derimot å være kreftfremkallende og slettes ikke evigvarende. I 1979 ble det forbudt å kle hus med eternitt.

Fotograf Ingun Alette Mæhlum vokste opp i Hedmark hvor hun husker at alle hus var hvite eller røde. Da hun flyttet til Tromsø for 20 år siden ble hun raskt fascinert av det store fargespekteret på husene i Nord-Norge.

– Jeg ble forelsket i husene som ligger på hvert sitt nes her. Fascinasjonen for eternitthusene kom etterhvert, sier hun.

Mæhlum snakker varmt om de originale eternittfargene i grønt og gult. Platene kom ferdig farget fra fabrikken.

– Tanken om at vi nå synes disse husene er stygge, er nok formet av kunnskapen vår om asbest. Det er egentlig ikke husene i seg selv, men forbindelsen vi gjør med materialet. Dette er en relativt ny epoke i norsk byggeskikk og tanken om hva som skal bevares endres stadig. Eternitthusene har vært oversett og vi har ikke sett bevaringsverdien før nå, sier hun.

Mæhlum startet jakten på eternitthusene i Nord-Norge, men har etterhvert reist sørover til både Rjukan og Lista. Eternitten var særlig populær i værharde strøk. Flere nord-norske hus ville trolig ikke ville stått i dag uten eternittplatene, men Mæhlum tror ikke eternitten kommer tilbake.

– Selv om Donald Trump mener at asbesten må tas mer i bruk, så tror jeg ikke det kommer til å skje, sier Mæhlum

---

Ingun Alette Mæhlum

  • Ingun Alette Mæhlum (46) er bosatt i Tromsø.
  • Har tidligere utgitt fotobøkene Barentsportretter, Longyearbyen, Væran, Lofotfiske, Vestregata og Tussøy.
  • Publiserer bilder av norske eternitthus på instagram-kontoen @norske_eternitthus.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter