Kultur

På TV i kveld: Lisa Børud kan vinne hele Stjernekamp, slik Knut Anders Sørum vant samme konkurranse i fjor. Også han vokst opp i et kristent miljø, på Østre Toten, hvor han i yngre år var med i både kor og kristenrockbandet Expect A Miracle. Vinneren av Stjernekamp 2015, Maria Haukaas Mittet, fikk sin første musikalske utfordring i barnegospelgruppa i Finnsnes menighet.

Køfritt tilbud

Det er nesten så man må lete med lys og lykter etter artister som ikke har en bakgrunn i et kristent musikkmiljø. Sammen med andre barn og ungdommer som ikke fortsatte den musikalske løpebanen, har de kunnet bruke kirke- og menighetsrommene som musikalsk boltreplass. Tilbudet har vært som en åpen låvedør, over hele Norge: Fra babysang, deretter mini-gospelkor, til barnegospelkor og tidlige tenåringskor.

Mens tusenvis av andre barn hvert år står i kø for å komme inn på offentlige musikkskoler, er det stort sett bare å møte opp i den lokale kirken eller frimenigheten, hvor det nesten alltid er et eller annet barne- eller ungdomskor man kan bli med, uansett hvor «flink» man er. Barnegospel er et lavterskeltilbud.