– Kirkene må redefinere sitt ‘brand’
Kirkespråk: Tenk målgruppe og ton ned det kristne budskapet – det kan bli en folkekirkelig suksessnøkkel, hevder ny studie av retorikken i skandinaviske kirker.
KONKLUSJON: Ingeborg Dybvig konkluderer i studien med at svenskene lykkes bedre enn danskene. De har valgt å strekke seg mot passive og ikke-medlemmer, og legger den språklige lista deretter.
Erlend Berge
Kirkene er nødt til å tenke målgruppe, og kan ikke ta for gitt at folk skjønner ord og vendinger som «troens mysterium» og «dåpen er gave». Det sier Ingeborg Dybvig. Hun er kommunikasjonsdirektør i Den norske kirke, men har de siste to årene brukt fritiden på å ta et masterstudium i retorikk ved Aarhus Universitet. I masteroppgaven studerer hun kirkespråket på nettportaler, men det er ikke sin egen arbeidsplass hun har satt under lupen:
– Jeg syntes det ble for tett på, men jeg tenkte at det ville interessant å gjøre en komparativ analyse av to kirker som står Dnk nært. Det er mye gjenkjennelig ved Svenska kyrkan og den danske Folkekirken, samtidig er det også ulikheter, og de to kirkene har ikke minst svært ulike rammevilkår: Svenska kyrkan ble skilt fra staten for 20 år siden, og har siden opplevd et stort medlemstap, mens folkekirken fortsatt er statskirke og har en stabil medlemsmasse, forklarer Dybvig.
– Kirken har et sterkt selvbilde
Bestill abonnement her
KJØP