Kultur

Hvor blir det kvinnene i rock og hiphop?

Hiphop og rock er fortsatt dominert av menn. Men nå inntar stadig flere kvinner den tidligere mannsbastionen.

Kvinnene dominerer norsk pop. Maria Mena, Jenny Hval, Susanne Sundfør, Marit Larsen, Astrid S, Marte Wulff, Sandra Lyng, Marthe Valle, Frida Ånnevik, Elvira Nikolaisen og Maria Solheim er bare noen av eksemplene på viktige artister innen sjangeren. Derimot er kvinnene vanskeligere å få øye på i hiphop og rock.

Kan det være fordi det er få utenlandske forbilder å se opp til? Tradisjonelt sett har kvinnelige rappere og rockere vært i beskjedent antall også der. Er rock og hiphop en mannsbastion det har vært vanskelig å trenge igjennom?

Riktig veg

Musikkjournalist Øyvind Holen kjenner det norske hip hop-miljøet som sin egen bukselomme. Han har skrevet boka Hiphop-hoder, om sjangerens 20 første år i Norge. Han følger også godt med på utenlandsk hiphop, hvor kvinnen Cardia-B fra Bronx nå topper Billboard-lista. Han mener vi aldri har hatt flere kvinnelige rappere enn nå.

– Det er flere kvinnelige rappere i dag enn det var i perioden 1990-2004 til sammen. Så det går riktig veg, selv om det fremdeles er et langt stykke å gå. Hiphop er tradisjonelt en mannsdominert bransje. I dag er likevel kjønnsskjevhetene større i sjangere som metal og electronica, hevder Holen.

Natt til i går gikk Pulitzer-prisen for musikk til rapperen Kendrick Lamar.

– Kunne Cardia-B ha konkurrert med Kendrick Lamar om å vinne Pulitzer-prisen?

– Så langt har dessverre ikke den kvinnelige hiphopen kommet ennå. Lamar er dessuten den første populærmusikalske artisten som noensinne har vunnet denne prisen, sier Holen.

Bare spelle-menn

Det har heller aldri vært nominert en kvinne til urban-klassen (samlebetegnelse for hip hop, R&B, soul, reggae og dance) i Spellemannprisen. Leder for Spellemannkomiteen, Marte Thorsby, sier det i kategorien rock fins en del jenter i bandene som blir nominert, både som vokalister og bandmedlemmer. I kategorien urban (som inkluderer hiphop) har de foreløpig ikke hatt noen kvinnelige nominerte.

– Dessverre har vi ikke det! Det skyldes nok at det tradisjonelt er flere mannlige enn kvinnelige utøvere i denne sjangeren i Norge. Vi håper naturligvis det kommer flere kvinner i årtiene som kommer. Vi er i hvert fall bevisste på å sette sammen juryene med en jevn fordeling av kvinner og menn, som et av flere tiltak for å sikre likebehandling av kjønnene i Spellemann, sier Thorsby.

LES OGSÅ: Artister med minoritetsbakgrunn gjør stor ­suksess på norsk radio

Kvinner på gang

Ida Maria Børli Sivertsen, mest kjent under artistnavnet Ida Maria, er en av Norges største kvinnelige rockestjerner. En periode på 2000-tallet opptrådte hun på flere av de største rockefestivalene i verden, og turnerte i 2009 i ni måneder i USA. Mange husker henne fra fjorårets Stjernekamp, og fra Hver gang vi møtes på fjernsynet, noen også fra spirituals-albumet hun i fjor ga ut på Kirkelig kulturverksted. Fremdeles regner hun seg som rockeartist, selv om hun har utvidet sjangerfeltet betraktelig de siste årene.

– Det er flott å være rockeartist. Flere tøffe kvinner er på gang, for eksempel bandet Kuuk, som er dristige, sprenger grenser, og baner vei for andre tøffe kvinner. Kvinner i musikkbransjen må bli flinkere til å heie på hverandre, se hverandre, og bygge de samme strukturene som menn har gjort. Menn har ofte vært flinkere enn kvinner til å samarbeide og backe hverandre opp, sier Ida Maria.

Kjønnsroller

- Hvorfor har det vært så få kvinner i rocken og hip hop-en?

– Jeg tror en grunn kan være de tradisjonelle kjønnsrollene. Menn er ikke blitt oppdratt til å snakke om følelser. I stedet blir rocken et fristed, kanskje det eneste stedet, hvor de likevel kan få uttrykt følelsene sine. En unggutt i New York, som er vokst opp uten far, starter kanskje ei hip hop-gruppe i stedet for å kjøpe en revolver. Kreativiteten blir redningen fra det destruktive. Kvinner derimot, blir ofte oppdratt til å snakke om følelser. De blir regnet som omsorgspersoner.

Ida Maria mener rockebransjen, og musikkbransjen generelt, ikke er tilrettelagt godt nok for musikere som ønsker å starte familie.

– Dette gjelder både menn og kvinner, men kanskje primært kvinner.

LES OGSÅ: Hiphop har ofte handlet om vold, raske penger og lettkledde damer. Nå rapper flere av de største stjernene heller om tro.

Må jobbe hardere

Selv synes Ida Maria hun har vært heldig, som har en ektemann som stiller opp for henne og barnet deres.

– Jeg tror kanskje fortsatt at kvinner er redde for å ta den plassen de skal ha, og forsvare den mot alle slags hindringer, som for eksempel forventninger til kvinnerollen i familiesammenhenger og i samfunnet generelt. Flere kvinner tenker nok: «Oh shit! Dette gidder jeg ikke mer!» De er lei av å bli herset med av gamle patriarkalske maktstrukturer som det fremdeles er noen av i rockebransjen.

Artisten fra Nesna tror for eksempel en kvinnelig trommeslager er lei av å stille bak en mannlig trommeslager i køen, når hun vet at hun er bedre enn ham.

– Vi kvinner må jobbe hardere med å inkludere hverandre. Det nytter!

Blir inkludert

Tidligere sjef for Alarm, nå leder for festivalene Tons Of Rock og Steinkjerfestivalen, Svein Bjørge, har booket den kvinnelige tungrockgruppa Girlschool til årets tungrockhappening i Halden.

– Metal og rock har gjerne hatt et hardt, tøft og maskulint fokus. Det har ikke vært mange kvinnelige artister på Tons Of Rock, men de som er dyktige nok, er hjertelig velkommen. Girlschool er dyktige. Andre dyktige metal-kvinner er tyske Doro Pesch og finske Tarja Turunen, sier Bjørge.

– Er det vanskelig å være kvinne i et slikt tøft miljø?

– Det råder en sterk familiefølelse i tungrocken, og mitt inntrykk er at kvinner raskt blir inkludert i fellesskapet.

Det største problemet når det gjelder å rekruttere kvinnelige rockere, mener Svein Bjørge er holdningen jenter i barne- og tenåringsalder blir møtt med.

– Foreldre ønsker ofte heller at jenta deres skal synge, og kanskje bli med i Idol, i stedet for å få en el-gitar og spille rock.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur