Kultur

Har smidd 3.350 kirkeklokker og klokkespill

For 175 år siden støpte Ole Olsen sine første kirkeklokker. I år feirer sjette ­generasjon jubileum i familiebedriften Olsen Nauen Klokkestøperi.

Norges eneste klokkestøperi holder til på Nauen gård på Sem i Tønsberg kommune. Femte generasjon klokkestøper Ole Christian Olsen Nauen (80) har laget en jubileumsbok.

Fire tonn

– Når jeg ser tilbake på grunnleggeren, blir jeg mer og mer imponert over hva det er mulig å få til med to tomme hender, pågangsmot og en ukuelig vilje til å påta seg større og større oppgaver, og å gjennomføre disse med en håndverkers sans for kvalitet, skriver Nauen.

Kirkeklokker støpes i alle størrelser fra de minste og klokker som veide opp til rundt 4.000 kilo. Dessuten er klokkespill, skipsklokker, hytte­klokker, gårdsklokker og ­annen bronsestøping en viktig del av produksjonen.

Bonde og smed

I 1840 ­kjøpte Ole Olsen gården ­Nauen med fire kuer, en hest, fem sauer og en gris. Han ble regnet som en dyktig smed, låsesmed og ­kobberslager, og i 1844 ­etablerte han et metallstøperi på gården. Han smidde både håndjern og fotlenker til stor­tyven Gjest Bårdsen og ­harpuner til Svend Foyns skuter. Han var for dyr da Tollboden i Tønsberg ­skulle ha låser, og Akers mek vant ­anbudet. Da ba han om å få teste låsene. Siden han klarte å dirke opp samtlige, fikk han jobben med å forbedre låsene. År 1844 støpte han sine første kirkeklokker.

Ole Olsen var også en av ­stifterne av den første ­misjonsforening i Sem år 1847. I dag konstaterer tippolde­barnet at misjonen helt frem til våre dager har vært en viktig og ­trofast kunde for å spre ­Nauens kirkeklokker ut i verden.

Tusenvis

I perioden 1844–1860 ble det støpt omtrent 50 kirkeklokker. Da neste ­generasjon styrte, 1860–1893, ble det støpt 140 kirkeklokker. Tredje generasjon, 1893–1925, tilvirket 500 kirkeklokker. Fjerde generasjon, 1926–1963, ble det støpt 748 kirkeklokker. Femte generasjon, 1963–2005, støpte 1.629 kirkeklokker og klokkespillklokker.

Opptellingen i 2018 viser at seks generasjoner til sammen har støpt 3.350 kirkeklokker og klokkespill. I måneds­skiftet juli/august besøker ­firmaets teknikere kirker fra Nord-­Trøndelag til Finnmark på sin årlige servicerunde.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur