Kultur

Forventer sensasjonelt bibelfunn

Det er noe Indiana Jones-aktig over historien om funnet fra Markus-evangeliet som er gjort i Egypt. Biten var del av en mumiemaske og forskere tror det er det eldste evangeliefragmentet vi har.

Bilde 1 av 3

Forskerne har datert funnet til år 80-90, men de har hittil lagt lokk over forskningsresultatene. Hvis dateringen stemmer, kan manuskriptbiten være ført i pennen av en som levde samtidig med personen Jesus.

– Funnet vil sannsynligvis bli publisert først i november 2017, mener Hans Johan Sagrusten som har skrevet boken Det store puslespillet II – som tar for seg både funn og falsknerier rundt de aller eldste bibelfragmentene vi kjenner.

Egypterne brukte mange lag med papyrus for å støpe mumie­masker til de døde, mye av denne­ papyrusen inneholdt tekst ­eller tegninger. Nå er det utviklet teknikker som kan skille lagene med papyrus slik at teksten kan tydes. Funnet av den lille biten fra Markusevangeliet ble først nevnt i 2012, av forskeren Daniel B. Wallace, som lovet å publisere det innen ett år. Nå er det over fire år siden og ­Sagrusten har en teori om hvorfor.

LES OGSÅ: Bibel-nei fra menigheter

Nye funn

– 17. november 2017 åpner et nytt bibelmanuskriptmuseum i Washington D.C. Det blir verdens største i sitt slag, og er finansiert av Green-familien. De er idealister og har som formål å vise Bibelens ekthet og historie. Min antagelse er at de er eierne av manuskriptet – og vil publisere det sensasjonelle funnet under åpningen av ­museet neste år. I 2017 vil ­offentliggjøringen også bli knyttet til 500-årsjubileet for reformasjonen, sier Sagrusten.

Sammen med alle andre med interesse for gamle bibelmanuskripter, venter han nå spent på det som kommer. Men Sagrusten maner også til skepsis rundt det som er meldt.

– Så lenge det ikke er publisert, må vi ta forbehold om hva som faktisk er funnet. Men dersom det viser seg å stemme, vil det være et fantastisk funn, sier han.

LES OGSÅ: – Unikt funn dersom det stemmer

Datering

Noen av verdens ­ledende tekstforskere arbeider nå med nøyaktig datering av manuskriptbiten.

– En grunn til at de tar seg god tid, kan også være at de vet at karrierer står på spill hvis de tar feil. Det har skjedd før. Det er mange røverhistorier innenfor dette feltet, og også noen Indiana Jones-aktige aktører, sier forfatteren som skriver om noen av dem i boken.

–De tidligste manuskriptene vi kjenner fra evangeliene fra før, er skrevet etter år 100. Det er utrolig spennende når det dukker opp så gamle manuskripter at de kan være fra de første ­generasjonene av kristne, forteller han.

LES OGSÅ: Jule­tradisjonen som ikke passer inn

100 foredrag

Hans forrige bok, Det store puslespillet, vakte stor interesse og han har nå holdt over 100 foredrag om gamle bibelmanuskripter.

– Interessen er stor, og blant tilhørerne er det ofte folk som allerede har hørt om det siste funnet i mumiemasken.

Forfatteren og ­teologen ­understreker at han ikke er tekstforsker. Men han håper å kunne skape interesse gjennom sin populariserte fremstilling – slik at folk graver ­videre selv.

– Jeg ser det som en oppgave å knytte sammen flere ­biter av forskningen, og kunne formidle noe jeg ser på som viktig. Feltet­ er utrolig spennende og interessant – og trosstyrkende. Vi hører alt for lite om opprinnelsen til Bibeltekstene, som er helt avgjørende for det vi tror på. Jeg vil oppfordre norske prester til å tilegne seg litt av denne kunnskapen – og formidle det, også fra prekestolen, sier Sagrusten.

Når han forteller disse historiene, er han opptatt av å skille­ interessen fra de følelses-
mes­sige sidene ved å ha en kristen tro.

LES OGSÅ: Salmen som knuser Jesus-bilder

Fakta

– Jeg merker stor interesse for de materielle funnene som er gjort. Det er håndgripelige og spennende historier som jeg har registrert slår veldig godt an hos mannfolk. Det er påfallende stor andel menn som melder sin interesse for boken – og foredragene mine, forteller han.

Selv fikk han interesse for gamle manuskripter gjennom teologistudiene – og gjennom en reise til Syria, arrangert av Bibelselskapet i 2005. Han jobber selv i Bibelselskapet og har brukt mye tid til å sette seg inn i tekstforskningen.

– Røverhistoriene er mange, og noen har risikert forsker­karrierene sine på tvilsomme prosjekter – og tapt.

Han viser til historien om ­Ellen L. King, Harvard-professoren som presenterte et tekstfragment på koptisk der det står at Jesus hadde en kone. Det vakte internasjonal oppstuss i 2012. Papyrusen ble datert til riktig epoke og blekket ble gjennomanalysert og funnet å være av samme type som ble brukt i ­antikken.

– Etter et langt etterspill viste det seg at dokumentet var forfalsket, og meget dyktig utført. King var fullstendig klar over at hun satte karrieren på spill, men hun ble dessverre lurt, forteller Sagrusten.

Et annet tema er historien om kvinnen som ble tatt i hor, og som skulle steines. Hun ble reddet av Jesus som sa de kjente ordene om at «den som er rein, kan kaste den første stein».

– Historien fikk ikke sin nåværende plass i Johannes-evangeliet før nærmere år 400, og det kan ha teologiske forklaringer. Augustin skal ha vært redd for at fortellingen ville føre til legitimering av det kvinnen hadde gjort, noe som kan ha fått noen til å nøle med å ta den med, mener forfatteren.

Sagrusten avslutter med å påpeke at de gamle originalmanusene ikke beviser at Jesus stod opp fra de døde.

– Det blir et spørsmål om tro. Men manusene beviser når ­bøkene ble skrevet, og at de er godt bevart gjennom historien. Det er vitenskap. Og det gjør at det blir umulig å påstå at historiene er oppdiktet lenge etter Jesu tid, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur