Forskning på barns utvikling skaper etiske dilemmaer

I hvor tidlig alder er det riktig å peke ut «tapere» og «vinnere» når forskningen kan påvise risikogruppene allerede i 3-årsalderen?

Tidlige tiltak: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener vi må våge å foreslå ekstra tiltak for enkeltelever. – Vi må ikke tillate at noen blir hengende etter, sier han.
Publisert Sist oppdatert

Problemstillingen melder seg gjennom Dunedin-studien som nylig ble presentert under Eilert Sundt-dagene ved Universitetet i Oslo.

Dunedin-studien er oppkalt etter en by på New Zealand, der drøyt 1000 barn født i 72/73 er fulgt av et bredt utvalg av forskere, helt frem til i dag. Nå er de midt i 40-årene, og de fleste har barn selv.

Deres fysiske helse er blitt målt, men Dunedin-studien har utviklet seg til å bli ekstra sterk på målinger av motorikk, intelligens og språkforståelse helt fra 3-års alder. Ut fra resultatene gjør denne forskningen at man nå mener å kunne peke ut en gruppe på ca. 20 prosent – som man vet blir den «kostbare» delen av befolkningen i et samfunn. I den andre enden av skalaen finnes en litt større gruppe som man kan peke ut som de som ikke vil belaste velferdsbudsjettene.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS