– Det er nærmest umulig å stå utenfor kristendommen

KRISTENDOMMEN: Historikeren Tom Holland mener selv ikke de mest hardbarkede ateistene unnslipper kristendommens grep på kulturen. Bare i transhumanismen og ytre fløy av den grønne bevegelsen finner han noe han kaller «antikristent».

Portrett av Tom Holland tatt ved MF under et arrangementer (Frokostmøte), intervju og opptak av ny podkast episode av The Rest is History.
KRISTEN KULTUR: – Jeg hadde ikke hatt noen interesse for kristendom. Jeg irriterte meg over hvordan dette hadde ødelagt Romerriket – i mine øyne, sier historikeren og forfatteren Tom Holland. Arbeidet med «Dominion: The making of the Western Mind, forandret hans syn på saken.
Publisert Sist oppdatert

Han er kjent for et forfatterskap om antikkens og oldtidens kulturer, ikke minst storverket Rubicon fra 2003, og har bidratt i flere BBC-produksjoner. Men arbeidet med Rubicon, som handler om den gamle romerske republikken, fikk også den britiske historikeren Tom Holland til å innse hvor groteskt og fremmed datidens samfunn var:

– Men det handlet også om erfaringen av å bruke moderne engelsk til å beskrive det. Det var så mange ord som ikke stemte, slik som «religion» eller «sekulær». Språket vårt er så dynket i kristne antakelser at det er umulig å unnslippe. Det fungerte bare som en tåke som tilslørte den førkristne verdenen. Derfor bestemte jeg meg for å skrive Dominion, for å prøve å se hvor dypt det europeiske samfunnet er forankret i kristendommen, sier Holland til Vårt Land.

Sol og togaer

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP