Den fromme rebellen lever, men Hauge-arven er i fare
I en ny bok utpekes Hans Nielsen Hauge til et nasjonalt ikon. Torsdag hylles han med en nyskrevet musikal. Men i Hauges barndomshjem regner det gjennom taket.
Himmelropende: Erik Wenberg Jacobsen har hovedrollen når Hauge-musikalen Det brenner en ild har premiere i Fredrikstad i neste uke. Jacobsen framhever både Hans Nielsen Hauges hjertelag med folk og hans skarpe stemme mot øvrigheten.
Erlend Berge
Interessen rundt Hans Nielsen Hauge fortsetter å vokse. I en ny bok skriver forskere fra forskjellige fagfelt om hvordan haugi-anerne påvirket det norske samfunnet både sosialt, politisk, økonomisk og kulturelt. Bildet tegnes av en person og en bevegelse som stod i spennet mellom det nye og det gamle. Moderne og framtidsrettede tanker om utdanning, vitenskap, folkelig mobilisering, gründervirksomhet og kvinners deltakelse i samfunnslivet stod i kontrast til en pietistisk tradisjon med krav om nøysomhet og personlig forpliktet gudstro.
Den 24. oktober 1804 ble den 32 år gamle Hans Nielsen Hauge ført i arresten. Det ble slutten på åtte år som forandret Norge. Fra København var ordren gått ut om å sperre samfunnsfienden bak lås og slå. Gjennom en ti år lang rettsprosess med avhør av rundt 600 personer lyktes staten i å kneble vekkelseslederen, næringslivslederen, organisasjonsmannen og folkebevegelsesstifteren.
Upublisert