Bøker

En kampglad sivilingeniør

Bjørn Are Davidsens reviderte bok, Svar på tiltale, viser at det er godt at teologer ikke har patent på forsvar av kristentroen.

Det er mange gode grunner til å lese Bjørn Are Davidsens bok Svar på tiltale. Boken ble første gang utgitt i 2012, nå foreligger den i en revidert og oppdatert utgave. Og det er lett å forstå hvorfor: Religionskritikken er utbredt. Nyateist­ene har fått bredt gjennomslag, Davidsen ­mener ­spesielt i USA. Man skulle tro at man de er gode på fakta og fornuft, mens Davidsen mener realiteten er motsatt: Nyateister er langt bedre til å spille på fordommer og følelser. Noen har dog gitt dem kraftig bank, som Håvard Nyhus – nå kommentator i Vårt Land – som i Dagbladet i 2013 utfordret «Den åndssvake nyateismen».

Kampglad

Men ofte behandles nyateismen for overflatisk og emosjonelt, mener Davidsen. Hans prosjekt er å gå nærmere inn på innvendinger mot kristen gudstro som stadig dukker opp «hos konfirmanter og lærere, i nettdebatter­ og lunsjsamtaler». Han er selv en aktiv og kampglad debattant, og i tillegg holder han seg svært godt oppdatert. Litteraturlisten mot slutten av boken, alle fotnotene og ikke minst innholdet i Svar på tiltale, viser det.

Det samme later forfatteren Tom Egeland til å mene, slik han er sitert på bokens omslag: «Jeg tror ikke på Gud. Jeg tror ikke på Bibelen som Guds ord. Jeg tror ikke på profeter. Men jeg tror på Bjørn Are Davidsen. Han er den kuleste kristne jeg kjenner. Der hvor noen kristne møter motstand og kritikk med dogmer og forkynnelse, står Bjørn Are Davidsen fjellstøtt på sitt fundament av saklig retorikk, krystallklar logikk og overbevisende argumentasjonsrekker. Denne boken er intet unntak».

Stryk til Dawkins

Davidsen gjør ikke oppgaven liten for seg selv, han går nyateistiske bestselgere som Hitchens, Harris, Dennett og Dawkins etter i sømmene. Ikke minst blir Dawkins gjenstand for særdeles grundig undersøkelse. Det er naturlig, han regnes av mange som en guru, en religionskritiker som har sett lyset. Men han kommer mildt sagt dårlig ut av Davidsens gjennomgang av argumentene hans.

Det er interessant at hjelp til å svare på spørsmål og påstander om Bibelen, Guds ­eksistens og Jesus blir etterlyst av mange, blant annet av Ungdommens kirkemøte. De ønsker en begrunnelse av troen og hjelp til å samtale om tro. Her har Svar på tiltale mye å by på. Den behandler forholdet mellom tro og viten, ­scientismen – som gjør naturvitenskapen til ­eneste og viktigste verktøy for å finne sannheten. Forfatteren spør om livssyn kan begrunnes ved vitenskap, og han tar et drabelig oppgjør med en lang rekke fordommer og myter om kristentroen og kirken, bare for å nevne noe.

Skriver med humør

Argumentasjonen er ganske omfattende. Davidsen kunne sikkert gjort boken mer overkommelig ved å kutte ut en del; boken er tidvis noe pratsom. Men min ­opplevelse er at han jevnt over skriver så knakende godt og med slikt humør og engasjement at hans egen løsning kanskje er bedre: Bruk boken som oppslagsverk fremfor å svelge alt på én gang. Samtidig har han intet imot at noen bare leser kapittel 5, der han tar opp påstander og revolver­spørsmål fra nyateistiske bøker og nettsteder.

Ja, det er mulig, men da går man glipp av mye. Blant annet hans visitt til Morten Horn og professor Arnfinn Stigen, hans omtale av Jürgen Habermas, av Hitler og Behring Breivik (interessant drøftelse av påstanden fra en del nyateister om at disse var kristne og at dette viser hvor håpløs kristentroen er), André Bjerke, Stephen Hawking og andre. Enkelte av de nevnte levnes ikke mye ære. Jeg mener likevel Egeland har rett: Argumentasjonsrekken er overbevisende. Davidsen faller ikke i Dawkins' grøft, han som lager en motpart i sitt eget bilde.

Nyateistenes fordommer

Enten man nå er enig med Davidsen eller ikke, skulle man tro at nyateister – som jeg ofte har sett boltre seg for eksempel på Facebook med hissige angrep på tro, Gud, kirke og kristne – ville være glade for å slippe å dumme seg ut med å påstå at det var kirkemøtet i Nikea i år 325 som ga kvinnen sjel, om kirkens mange angrep på vitenskapen og lignende. Men man kan bli urolig når en del nyateister – inkludert Dawkins – synes mer opptatt av å komme med generelle og svake påstander om hvor håpløs og dum kristentroen og kristne mennesker er, enn å kvitte seg med sine fordommer.

Svar på tiltale er en spennende og opplysende bok å lese. For kristne er det ingen grunn til å skygge unna diskusjoner der man risikerer å bli latterliggjort for det man tror på. Bjørn Are Davidsen viser at kristen tro ikke nødvendigvis er blind eller tom, og jeg tror sivilingeniøren er mer treffsikker enn de fleste teologer. Det finnes gode grunner til å tro. «Ikke minst fordi det kan bidra til å motvirke vrangforestillinger og fremme rasjonalitet og vitenskap i en tid som trenger det».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker