Bøker

Lytter seg inn mot likesinnede

Podkaster om tro og tvil ­tiltrekker seg millioner av lyttere ­verden over. For noen handler det om å finne det fellesskapet de ikke fant i kirka.

Det finnes en podkast for alt. For dem som ikke helt føler seg hjemme i et tradisjonelt, kristent felleskap, kan det å lytte seg inn til likesinnede kanskje være en redning for troen. Er du for eksempel amerikansk, svart, kristen og var ung på slutten av 90-tallet? Nettstedet Urban Faith anbefaler et knippe podkaster som vil gå rett hjem hos akkurat deg. The Bad Christian Podcast påberoper seg på sin side å være universets største post-kristne felleskap. Finner disse menneskene sammen i et lytterfelleskap fordi kirkerommet er for trangt?

Kunst og kultur

Eksempler på store kristne podkaster globalt er The Liturgists (Michael Gungor og Mike McHargue), RobCast (Rob Bell) og The Fundamentalist (Peter Rollins og Elliott Morgan). Felles for dem er at de er hvite­ menn (inntil The Liturgists i rettferdighetens navn fikk inn en svart mann og en kvinnelig ­terapeut som ekstra podkast-verter i 2018). De er ambivalente til sin kristne bakgrunn, de kjenner og gjester gjerne hverandres ­programmer, og tar ofte utgangspunkt i kunst, litteratur og kultur når de samtaler.

– Kulturuttrykk sier noe om folkets teologi. Vi ser etter ­uttrykk om Gud i bøker og serier, og etter hvordan Gud selv kan åpenbare seg gjennom kunsten og kulturen. Det er det vi kaller den allmenne åpenbaringen i teologien, sier prest Maria Bjørdal Lervik.

Sammen med Ingrid Nyhus og Arne Christian Konradsen startet hun nylig Kulturmisjonen, en podkast om kultur, religion og bøker, initiert av misjonsorganisasjonen Areopagos.

Den allmenne, eller naturlige åpenbaringen står i teologien ved siden av den spesielle åpenbaringen: Gud åpenbart i Jesus, og i sakramentene.

– Jeg er inderlig glad i gudstjenesten, Bibelen, teologien og det som skjer i kirkerommet, sier Lervik og legger til:

– Samtidig kan kirken av og til vaske hendene sine litt for fort, og ikke ville ta i de tingene Bibelen ikke gir korte, enkle svar på. Dermed blir vi kanskje mindre sanne?

Oppgjør

«Denne podkasten har hjulpet millioner med å starte sin reise i vekst, og å overkomme åndelig fremmedgjorthet.» Slik beskriver de amerikanske podkastskaperne Michael Gungor og Mike McHargue (bedre kjent som«Science Mike») prosjektet sitt The Liturgists: en ukentlig podkast som undersøker «essensielle temaer gjennom en linse av kunst, tro og vitenskap». Implisitt antyder promoteringen av podkasten at mange kristne føler seg fremmedgjorte i tradisjonelle, kristne felleskap.

Lervik har hørt mye på The Liturgists podkast, men er forsiktig med å sammenligne Kultur-misjonens prosjekt med deres.

– The Liturgists har en oppgjørshistorie. De har brutt med et trosfelleskap, for på sett og vis å finne et annet. Det er bevegelse mange i USA tok del i på starten av 2000-tallet: et oppgjør med en rigid og uærlig tro i de evangelikale kirkene. Dette oppgjøret tror jeg ingen av oss i Kultur-misjonen står i nå.

Både Lervik og Ingrid Nyhus er prester i Den norske kirke. Selv om det ikke har vært nødvendig for Lervik å bryte med kirken, kan hun kjenne seg igjen i deler av den indre reisen Michael Gungor og Mike McHargue beskriver. Det handler om å komme til en tro som er sin egen, som ikke er i konflikt med livet. Som prest ser Lervik hvordan særlig unge kan synes det er vanskelig å finne seg til rette i kristne felleskap.

– Jeg tror mange av de som dropper ut av menighetene sine, opplever at gapet mellom livet og tilbedelsen i kirka blir for stort. Vi ønsker at podkasten vår skal kunne hjelpe folk å drøfte trosspørsmål, og ta dem med seg inn i møter med kulturen for øvrig, i bøker, TV-serier og andre kunstuttrykk, sier Lervik.

Enveispreken

Foredragsholder og skribent Daniel Joachim Kleiven startet en podkast i ­november, som også har til sikte å snakke om trosspørsmål. Kleiven er spesielt interessert i forholdet mellom tro og vitenskap.

– Det er en veletablert myte i samfunnet vårt at kristen tro ikke er forenlig med vitenskap, sier Kleiven og legger til:

– Det var en stor oppdagelse for meg å innse at jeg som kristen hører til i verdenshistoriens største intellektuelle tradisjon.

– Har du savnet dette i kirken?

Ja og nei. Kirken forholder seg jo til spørsmål som inviterer oss til å gå dypere i tenkningen vår. Samtidig mener jeg at kirken og kristne har all grunn til å være mer selvsikre i at vi står på et solid fundament, også intellektuelt.

– Opplever du et slags felleskap rundt podkasten?

Det blir fort ensidig, sier Kleiven.

Av og til får man tilbakemeldinger, men det er ikke alltid. Jeg tror nok andre arenaer er bedre egnet for å komme i kontakt med folk. En podkast kan kanskje utfylle noe av de samme funksjonene som en preken, men så er det en grunn til at gudstjenesten er som den er. Kirken er et felleskap der mange ulike mennesker samles og utøver troen.

Rommer mye

Joel Halldorf og Patrik Hagmann er begge svenske teologer og forfattere. I september 2015 startet de Läsarpodden, som skal tilby teologiske samtaler om bøker.

– Gir litteraturen større rom for undring enn det kirken har klart å skape?

– Jeg har ikke kjent det som et problem å få rom, sier Halldorf.

– Min erfaring er at kirken er veldig bred og rommer mye. Teologien er levende og anvendbar for å forstå mye som rører seg i samtiden. Det vi gjør står ikke i motsetning til eller ved siden av den samtalen som finnes i kirken.

Halldorf vedgår allikevel at mange kirkemiljøer nok kan være for snevre.

– Folk som opplever det slik må gjerne finne fram til podkasten vår. Men jeg tror like gjerne at mennesker uten noen kristen bakgrunn kan lytte seg inn til en podkast om teologi og bøker, fordi det er en intellektuell samtale, åpen for alle.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker