Bøker

– Vil forene kristne

Stian Kilde Aarebrot gir ut bok på NLM-forlaget Luther. Han håper utgivelsen vil treffe kristne på tvers av teologiske uenigheter mellom ham og forlaget.

– Vi forholder oss til det Aarebrot skriver, og gjør vurderinger av det verket han leverer, ikke av ham som person, sier forlagsredaktør i Lunde forlag, Tom Teien.

Stian Kilde Aarebrot kommer snart med ny bok, med arbeidstittel Kjære vane!, som skal utgis på Luther forlag. Luther ble kjøpt opp av Lunde forlag i 2014, som igjen eies av Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) og Normisjon.

Ikke føringer

Aarebrot og Lunde har motstridende synspunkter i flere teologiske spørsmål. Blant annet er forfatteren positiv til likekjønnet ekteskap i kirken, mens forlaget og eierne er sterke motstandere. Forlaget lar ikke dette stoppe samarbeidet.

– Vi har selvsagt noen rammer for hva vi gir ut, men vi legger ikke føringer utover dette. Aarebrots manus er verdifullt og har gode innfallsvinkler, sier Teien.

– Kan forene kristne

Aarebrots bok skal som tittelen antyder handle om kristne vaner, altså om det kristne gjør fordi de er kristne: Bønn, gudstjenester, kontemplasjon, å jobbe for tiggeres rettigheter og mer. Selv mener han tematikken er interessant for alle kristne – fra ytterst konservative til ytterst liberale. Derfor har det ikke stor betydning hvor boka kommer ut, mener han.

– Jeg ønsker å belyse og løfte fram hva kristne gjør og hvorfor vaner er viktig. Dette tror jeg er noe som kan være med å forene kristne, at vi ser på hva vi har til felles. Jeg fikk ingen føringer fra forlaget på hvordan boka skulle bli, sier forfatteren, som til daglig er Areopagos-prest og daglig leder i nettverket Etter Kristus.

– Se på eksempelet om Jesus som vasker føttene til disiplene. Det er en praksis som favner hele aspektet – det gjelder alle kristne.

– Klokt valg

Espen Ottosen er informasjonsleder i NLM og mener det er klokt av forlaget å vurdere boka etter innholdet, og ikke hvem som har skrevet den.

– Hvis det er en god bok som ikke strider mot hva NLM står for, lever jeg veldig greit med at Lunde og Luther gir ut bøker av forfattere med et annet ståsted enn NLM har, sier Ottosen, som tidligere var daglig leder i Lunde forlag.

Han tror heller ikke denne utgivelsen representerer noen endring i Lundes utgivelsesprofil, og påpeker at Lunde og Luther fortsatt er to forskjellige forlag. Samtidig ser han at saken kunne ha vært noe annerledes hvis boka skulle gis ut på Lunde forlag.

– Hvis profilen var svært forskjellig, kunne det bydd på utfordringer. Jeg syns likevel det er berikende med flere kristne forlag i Norge. Det er fint at variasjonen ikke blir borte selv om Lunde nå eier Luther.

– Kan bli reaksjoner

Forlagsredaktør Teien er tydelig på at de to forlagene har ønsket å beholde hver sin profil etter oppkjøpet. Dette fordi de mener det er viktig for leserne å vite hva forlagene står for.

Han ser likevel ikke bort ifra at det kan komme reaksjoner på Aarebrots utgivelse, selv om boka i seg selv er helt i tråd med forlagsprofilen.

– Det hadde ikke vært unormalt om noen skulle reagere, men sånn er livet. Det er for så vidt positivt at vi har engasjerte lesere, sier Teien.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker