Kultur

Bok om biedød vant Bokhandlerprisen

Maja Lundes roman «Bienes historie» er bokhandlernes favoritt.

– Jeg har i størst mulig grad prøvd å lage et realistisk framtidsunivers for hvordan det kan se ut hvis biene forsvinner, sa forfatter Maja Lunde til Vårt Land tidligere i år.

Nå har hun vunnet Bokhandlerprisen, som ble overrakt av kulturminister Thorhild Widvey på Litteraturhuset i Oslo i dag. Ansatte i bokhandler over hele landet har stemt fram Bienes historie som sin favoritt blant årets norske bøker. Ti bøker var nominert til prisen, blant annet de nye romanene til Lars Saabye Christensen, Ketil Bjørnstad, Helga Flatland og Roy Jacobsen.

LES MER: Maja Lunde løper etter humler med en sammenrullet avis

Ydmyk

– Jeg er enormt takknemlig og ydmyk over å motta Bokhandlerprisen. Jeg blir like glad hver gang noen forteller meg at de elsker Bienes historie, og det at så mange litteraturkyndige lesere nå har gitt sin stemme til min roman, gjør denne prisen til noe helt spesielt. At temaet for boken dessuten har engasjert og truffet så bredt, gjør meg virkelig rørt, sier Maja Lunde i en pressemelding fra Aschehoug forlag.

LES MER: Humlene er livsviktige – og kan forandre hele miljødebatten

Forskning.

Lunde bestemte seg for å skrive en roman om biedød etter å ha sett en dokumentarfilm om temaet, og baserte seg på forskning for å finne ut hvordan verden kan bli hvis biene blir borte. I intervjuet med Vårt Land sa hun at det kan være vanskelig å forstå at noe så smått som biene har en så stor betydning.

– At alt henger sammen med alt, er en viktig erkjennelse. Vi må forstå at det vi gjør mot kloden vår, påvirker også de aller minste av de som lever her, og at det igjen påvirker oss, sa Lunde.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ingen dystopi

Forfatteren understreket likevel at Bienes historie først og fremst er en fortelling om mennesker.

– Når jeg får spørsmål om jeg har skrevet en dystopi, så svarer jeg nei. For meg har det vært viktig å skrive en nær historie om mennesker og deres relasjoner, også fra framtida, sa Maja Lunde da vi intervjuet henne om boken som nå har vunnet årets Bokhandlerpris.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo er journalist og litteraturkritikar i Vårt Land. Han er tidlegare kulturredaktør i avisa. Walgermo er også forfattar.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur