Kultur

Ble Mentors nye styreleder

Svenske Tomas Brunegård er valgt til ny styreleder i Vårt Lands eierselskap. Håkon Jahr gir seg etter 10 år.

Mentor Medier, som blant annet eier Vårt Land og Dagsavisen, fikk torsdag ny styreleder. Svenske Tomas Brunegård er leder i World Association of Newspapers and News Publishers og har sittet i styret for Mentor Medier siden november 2011.

– Det er et fantastisk selskap som jeg ser frem til å være styreleder for, sa Brunegård til Vårt Land umiddelbart etter generalforsamlingen.

I perioden 1996 til 2014 var han toppsjef og styreleder for det svenske mediekonsernet Stampen AB. Brunegård er aktiv i pinsemenigheten Smyrnakyrkan i Göteborg.

Han har også vært styreleder for de svenske mediebedriftenes landsforening og sitter i styret for Sveriges Radio. Siden 1993 har han sittet i styret til den svenske avisa Dagen, som også er eid av Mentor Medier.

Kritikk

De siste årene har Brunegård vært knyttet til kontroversielle saker i Sverige. I en artikkel fra mai i fjor skriver avisa Expressen at ­Tomas Brunegård drev det svenske mediekonsernet Stampen AB mot stupet, samtidig som han mottok til sammen 74 millioner svenske kroner i lønn – noe som tilsvarer en årslønn på i snitt 4,35 millioner kroner for de 17 årene han var toppsjef.

I februar vakte det også reaksjoner at Brunegård deltok på en bønnefrokost med USAs nyvalgte president Donald Trump. Det fikk Göteborgs-Postens kommentator Hanna Jedvik til å ta orde for at til at Brunegård burde fratre sin post som styrerepresentant for Sveriges Radio.

Bekymret

Vårt Lands redaksjonsklubb er kritiske til generalforsamlingens valg av Brungård som styreleder.

– Vi er bekymret for hvordan dette vil påvirke Mentor Medier og Vårt Lands tillit og omdømme. Nå som pressestøtten er i spill, og på bakgrunn av hvordan vi ser Brunegård bli omtalt i svenske medier, mener vi dette er et uklokt valg, sier klubbleder Andreas W. Lindvåg.

– Er redaksjonsklubben blind for den nye styrelederens medie-faglige kvalifikasjoner?

– Vi mener argumentene mot veier tyngre, og at det burde finnes nok av gode alternativer, sier Lindvåg.

Dagsavisens redaktør Eirik Hoff Lysholm gav på generalforsamlingen sin støtte til 
Brunegård.

Mentor Mediers avtroppende styreleder Håkon Jahr omtalte Brunegård som en «unik ressurs med enorm kompetanse» – og fortalte at han har tillit fra et samlet styre.

Skandinavia

Tomas Brunegård sier han er innstilt på å jobbe for at Mentor Medier i større grad skal jobbe mot et skandinavisk marked, og tror ikke hans bakgrunn vil få negative konsekvenser for oppslutningen om pressestøtten i Norge.

– Dette er noe som i langt større grad er avhengig av Vårt Land enn av min bakgrunn.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur