Kultur

Bibelmuseet har åpnet

For fire måneder siden hadde ikke museet noe sted å være. Nå kan en originalside trykt av Gutenberg og mye annet bibelmateriale betraktes midt i Oslo sentrum.

Bilde 1 av 4

– Rett over veien her ligger et av Oslo eldste bygg, reist to år etter brannen i 1624. Christian Kvart sa jo at det var her byen skulle gjenoppbygges, forteller Rune Arnhoff, før han drar oss med videre til seksjonen for tidlige nordiske bibelutgaver.

– Og i 1633 fikk Christian Kvart utgitt den tredje kongebibelen. Den aller første danske bibelen, som da også ble den første norske, var Christian den tredjes bibel fra 1550, sier han og peker på de tunge og rikt illustrerte bøkene.

Historiske opplysninger er i det i det hele tatt rikelig med i Nordisk bibelmuseum. Museet er Nordens første i sitt slag og åpnet fredag i Nedre Slottsgate i Oslo. Samlingen er på over 3.000 bibler. Finansieringen har forretningsmannen Arnhoff stått for selv.

Lynraskt innflytt

Vårt Land skrev om planene for museet 28. januar. Da lette de etter et sted å være. Nå, bare fire måneder senere, har museet åpnet dørene.

– Lokalet var på plass først i mars, og det var helt nedstrippet frem til etter påske. I løpet av snaue to måneder har vi fått på plass vegger, ventilasjon, strøm – og et museum på toppen av det hele, sier Arnhoff.

Den raske transformasjonen av lokalet er i stor grad gjort på dugnad og i samarbeid på gårdeier. Initiativtakeren legger ikke skjul på at han håper på statsstøtte til den videre driften av museet.

– Vi var nevnt i forrige års statsbudsjett. Nå har vi også noe konkret å vise til, sier han.

Fullt hus

Åpningen, med blant annet høytlesning av skuespiller Svein Tindberg, har tiltrukket seg en pen samling involverte og interesserte. Blant dem finner vi Karin og Jan Olaf Tønnevold, som i sin tid solgte Arnhoff de 1.600 biblene som ble utgangspunktet for materialet som nå vises frem.

– Dette er en stor dag for oss. Vi hadde en drøm om at denne unike samlingen skulle komme ut til folk, sier Karen Tønnevold.

Også Eli Gjøra, styremedlem i selskapet Norsk Bibel, har tatt turen innom.

– Det er flott hvordan museet tar vare på historien, jeg lærer mye av å gå rundt å se. Vi får håpe de får til å drive dette videre, sier hun.

Bibelens betydning

Arnhoff mener Bibelen er Guds ord, og sier det er noe av motivasjonen for å gjøre samlingen tilgjengelig. Selve formidlingen av materialet skal ifølge museet være faktabasert, med søkelys blant annet på hvordan Bibelen har formet samfunnet.

– Bibelen er verdens mest trykte, distribuerte og solgte bok. Den har påvirket verdiene, lovgivningen og språket vårt. Jeg mener den er verdens viktigste bok, sier han.

Etasjen på gateplan er inndelt etter de nordiske landene, med tidslinje. I underetasjen er grupperingen mer tematisk, med blant annet illustrasjon og trykketeknikk som inngang.

Kronjuvelen i samlingen er ifølge Arnhoff en originalside fra en Gutenberg-bibel fra rundt 1450.

– Det er et klenodium og det eneste eksemplaret som er stilt ut i Norge. Mye av det mest spesielle her har jeg skaffet de to siste årene, sier han.

LES MER: Overtok viktig bibelsamling

20 grader

Det historiske bibelmaterialet er plassert i montre og romtemperaturen skal ligge stabilt på 20 grader.

– Det optimale for en bok er 16 grader, men da er det ikke optimalt for publikum. Jeg har forhørt meg med bibelmuseer flere andre steder, og mellom 18–20 grader er det som er vanlig.

Nordisk bibelmuseum har i dag et samarbeid med bibelmuseet i den tyske byen Münster, som er del av universitetet Westfälische Wilhelms.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur