Kultur

Beklager at mistilliten ble en mediesak

Situasjonen rundt Åshild Mathisens stilling som sjefsredaktør i Vårt Land er fortsatt uavklart etter at konsernleder Per Magne Tveiten meddelte mistillit til henne onsdag.

Fredag kveld ble det kjent at kommersiell direktør og innovasjonsredaktør i Vårt Land, Ingrid Erøy Fagervik, hadde varslet om kritikkverdige forhold mellom Vårt Land og Mentor 
Medier.

Blant påstandene i varselet var mistenkeliggjøring, trakassering og fryktkultur. I en uttalelse sa styreleder i Mentor Medier, Tomas Brunegård, at et samlet styre etter en grundig gjennomgang ikke fant grunnlag for anklagene.

LES OGSÅ: Vårt Lands redaktør kan være ferdig

I en e-post til Vårt Land søndag presiserer Tomas Brunegård at dette vedtaket gjaldt anklagene mot konsernsjefen personlig, og at «det ikke forelå lovstridig mobbing eller trakassering».

Brunegård skriver videre at varselbrevet også omhandlet andre forhold enn anklager mot konsernsjefen personlig.

«Dette gjelder spørsmål knyttet til governance og samarbeidsrelasjoner i konsernet. Vi har i gang en omfattende prosess med bistand fra AFF, som er et av Norges ledende fagmiljøer innen ledelse og organisasjonsutvikling. Omkring disse øvrige forholdene har det på noen punkter vært uenighet innad i mentor mediers styre, men jeg kan selvsagt ikke gå i detaljer vedrørende styrets interne prosesser», skriver Brunegård.

Varselet avsluttet

Hva tenker du om at det erklæres mistillit til sjefredaktøren mens det fortsatt jobbes med deler av varselet i konsernstyret?

– Varselet er avsluttet, men det finnes flere spørsmål i varselet som er riktige å jobbe videre med likevel. Dette gjelder tema som styring og strategi, som er spørsmål som alltid finnes rundt et styrebord.

På spørsmål om hvordan påstandene knyttet til konsernsjefen ble behandlet, viser Brunegård til advokat Svein Haaland.

– Styret jobbet med saken i flere styremøter. I tillegg til den informasjon som fremgikk av varselbrevet, ble det innhentet informasjon fra aktuelle personer herunder også fra konsernsjefen selv. Denne informasjonen ble vurdert og dannet grunnlaget for styrets konklusjoner. Konsernsjefen fratrådte under de delene av styremøtene der dette ble behandlet, og deltok ikke i behandlingen, sier Haaland.

Brunegård sier det er en vanskelig prosess som Mentor Medier og Vårt Land går gjennom nå.

– Jeg beklager at det er blitt en stor mediesak i Norge, sier han.

Mener du at Åshild Mathisen burde holdt for seg selv at hun ikke lenger hadde Per Magne Tveitens tillit?

– Fortrolige samtaler er en del av AFFs prosess. Utover det har jeg ingen kommentar.

LES OGSÅ: Eiere krever ekstraordinær generalforsamling

Uro

Konsernsjef Per Magne Tveiten har så langt vist til styreleder Brunegård for uttalelser i saken, som har fått mye oppmerksomhet i media. Mandag henvendte han seg til alle medarbeidere i Mentor Medier-konsernet i en e-post.

«Med de sakene som har vært i mediene de siste dagene om situasjonen i konsernledelsen, forstår jeg at dere som jobber i Mentor Mediers selskaper har mange spørsmål, og jeg forstår også at situasjonen kan skape usikkerhet og uro, skriver han.»

Tveiten ber likevel om forståelse for at situasjonen må håndteres grundig og ryddig, før de ansatte får mer informasjon om saken fra ledelsen.

«Det er svært viktig for meg å understreke følgende: Det mediene omtaler som konflikt i Mentor Medier har ingenting med den redaksjonelle profilen i Vårt Land å gjøre», skriver han videre.

Generalforsamling

Torsdag 22. Mars skal det være styremøte i Mentor Medier. Det vil også bli avhold en ekstraordinær generalforsamling, bekrefter Tveiten. Tidspunkt for denne er foreløpig ikke satt.

I kravet til ekstraordinær generalforsamling står det at aksjonærene krever en «redegjørelse for vurderingene rundt konsernstyrets og konsernsjefs uttrykte mistillit mot Vårt Lands sjefredaktør». Man vil også ha en «eventuell avklaring av eieres tillit til sittende konsernstyre og konsernstyreleder».

– Vil dere vente til denne generalforsamlingen er avholdt før dere konkluderer i saken, Brunegård?

– Jeg har en prinsipiell holdning om ikke å kommentere styrets arbeidsprosesser, svarer han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur