Min datter på 13 år kom sliten hjem fra Impuls forrige helg og jeg kjente på en viss nostalgi, men også beundring over fenomenet Impuls. I over 20 år har de samlet og inspirert tusenvis av ungdommer hver vinter. Allerede i 2003 gav de ut albumet Vil se mer med Christian Hesselberg sin klassiker “Over alt og alle”.
Thomas Wilhelmsen, en annen sentral låtskriver og lovsangsleder fra Impuls sin pionertid, er nå rektor på ACTA bibelskole og grunnlegger av lovsangslinjen der. Han er en kontinutetsbærer i dette miljøet, som nå gir ut sitt første album på 5 år med en ny generasjon produsenter, låtskrivere og musikere.
---

Album
Impuls
Vekk oss til liv
2025
---
Spilt inn med publikum
Vekk oss til liv er altså et live-album, en innspilling gjort på en scene med publikum i salen. Dette er en metode som vi har lange tradisjoner for i våre sammenhenger. Jeg husker hvor spennende det var for en ung gutt å høre Camp Meeting Live fra 1992, og ikke minst Jan Honningdals Majestet fra 1993. Målet er å “fange” noe ekte, og gi lytteren en opplevelse av å være der. Det i seg selv er en kunstform.
Jeg har selv erfart hvor vanskelig det er å “fange” dette ekte og personlige gjennom opptaksutstyr. Ofte må man bruke noen triks og ta noen valg for å skape illusjonen. Balansen mellom hvor mye man skal gi plass til lyden i rommet og publikumssangen, og hvor mye man skal gi plass til instrumentale detaljer er avgjørende.
Jeg opplever Vekk oss til liv har tatt noen valg som gjør at jeg verken får opplevelsen av å være nok tilstede i rommet, eller får høre tydelig nok låtenes særegenhet. Det tror jeg gjør at det tar litt tid før jeg lar meg engasjere.
Jeg har selv erfart hvor vanskelig det er å “fange” dette ekte og personlige gjennom opptaksutstyr
God vekkelseslengsel
Etter flere gjennomlyttinger vekkes derimot sangene til liv, og jeg får tak i den tekstlige rikdommen og at sangene skiller seg fra hverandre. Plutselig hører jeg hvordan synthen og vokalen i bridgen på “Det er Jesus” leker sammen, og hvor radikal teksten i sangen “Ditt rike” faktisk er.
“Ditt rike er enkelt, det er kjærlighet” synger de. Det kan høres banalt ut, men lenger ut i sangen kommer bønnen “lær oss elske slik som deg, og tjene andre som du gjør”. Når jeg da tenker på hvordan Jesus tjente med å dø på et kors, da synker et alvor over meg.
Tittelsporet “Vekk oss til liv” er kanskje den sangen som tidligst skiller seg ut, og som kaster sin tematiske glans over de andre låtene på albumet. Selv om syndserkjennelse ikke er noe som vektlegges i tekstene, så dufter det likevel god gammeldags vekkelseslengsel og man kan ane bedehusrøttene til Impuls.
Kanskje er det noe av det mest radikale og ungdommelige som kan uttrykkes i dag?
Et radikalt uttrykk?
Siste sporet, “Hvilken venn”, er et friskt pust, som hovedsakelig skiller seg ut fra de andre sangene musikalsk og frekt stjeler tekst fra en gammel klassiker. Jeg blir minnet på at målgruppen for Impuls er ungdommer. På den ene siden tenker jeg at det ikke hadde skadet å gi plass til flere låter som prøver å utfordre litt. Det er jo den nye generasjonens oppgave.
På den andre siden så kan jeg fort sitte med en forventning av at ungdommen alltid skal utfordre og endre uttrykksform, mens det kanskje nå er et annet fokus hos ungdommen. Jeg spurte nemlig min datter hvilken sang hun likte best under Impulshelgen. “Trofaste Gud” var svaret. “Verden vakler, men du består.” og «Gresset visner, blomster tørker, men dine ord står fast”. Kanskje er det noe av det mest radikale og ungdommelige som kan uttrykkes i dag?
Albumet Vekk oss til liv er et solid måltid som man må ta seg tid til å fordøye. Det er ikke et umiddelbart album, men jeg har en følelse av at disse sangene er bedre å synge med på enn bare å lytte til. Da har jo egentlig den nye generasjonen av låtskrivere i Impulsmiljøet fullført oppdraget sitt.
