En dag uten krig, 2005
Fransk-belgisk-tysk-britisk-rumensk juledrama som kontrasterer krigens absurditet med julens budskap: 24. desember 1914 – den første julen under første verdenskrig – oppstod det improviserte våpenhviler ved vestfronten, der det hadde pågått seige trefninger i et halvår. Soldatene steg opp fra skyttergravene og feiret jul sammen, for så å gjenoppta kamphandlingene 2. juledag. Tyske myndigheter hadde sendt tenoren Nikolaus Spring til frontlinjen, og da han sang «Glade jul», stemte skotske styrker i med sine sekkepiper, og snart var de franske vernepliktige også med på den spontane freden. En dag uten krig skildrer hendelsene gjennom soldater fra de tre landene og ble nominert til Oscar for beste utenlandske film.
(Leie)
Olafs frosne eventyr (2017)
Denne 21 minutters kortfilmen fra Frost-universet er drevet av amerikansk fascinasjon over en særegenhet ved skandinavisk julefeiring: At alle familier har ulike juleritualer. Dette frustrerer de kongelige søstrene Anna og Elsa og snømannen Olaf. Hva skal bli deres høytidstradisjon? Har de ingen? Problemet forsøkes løst på actionfylt, musikalsk og etter hvert temmelig rørende vis. Olafs Frosne Eventyr er Disney-julemagi på sitt mest suverene – helt på nivå med den årvisse kavalkaden til Mikke Mus og Timmy Gresshoppe.
(Disney +)
Violent night (2022)
Hvert eneste år pøses det ut nye julefilmer på film, fjernsyn og strømming, men jevnt over synes ambisjonene lave. Kinopublikummet og nettspilleren skal mates, men kosten er næringsfattig – svært få titler fester seg i den kollektive bevisstheten. Nesten alle lister over julefilmer henter frem fordums fenomener som Gremlins (1984), Die Hard (1988) og Alene hjemme (1990). Det kunne fort ha virket desperat å blande elementer fra nettopp disse nesten-moderne klassikerne inn i en ny julefilm – som attpåtil har en nisse på plakaten. Men vår egen Tommy Wirkolas lystige amalgam over forbildene funker utmerket av minst to grunner: Den Tom & Jerry-aktige volden. Og den gjennomtenkte og ikke minst gjennomfølte julestemningen.
(Viaplay / TV 2 Play)
Julenatt i Blåfjell, 2009
Rød- og blånisser strider om eiendommer og penger. For å redde sin syke far, må den engstelige prinsessen Fjellrose overvinne sin redsel og bevege seg ned til menneskebyen. «Den som ikke er redd, kan heller ikke være modig,» lyder det gode budskapet i denne velskrevete og kvikke familiefilmen, som er begeistret inspirert av Supermann, Indiana Jones, Harry Potter og Ringenes Herre. Det går sjelden godt når norske filmskapere prøver seg på denne typen popkorn-eventyr, særlig når det skal lages julefilm, men Julenatt i Blåfjell er stødig som et nissefjell i sin spielbergske fortellerglede og entusiasme.
(Leie)
It’s a Wonderful Life, 1946
Det er julaften og forretningsmannen George Bailey (James Stewart) ønsker ikke lenger å leve. Hans streben etter å skape et bedre liv for lokalsamfunnet har tilsynelatende vært ufruktbar, og nå tenker han at verden vil være et bedre sted uten ham. Men en ung og viljesterk engel sendes fra Himmelen for å hjelpe ham: Ved å vise George (og publikum) hvordan verden ville sett ut uten dennes idealisme og arbeid, forstår hovedpersonen verdien av sine livsvalg, hvordan hans eksistens har vært et gode for menneskene rundt ham. James Stewarts tredje samarbeid med Frank Capra er den ultimate melodrama-julefilmen i USA, en årlig fjernsynstradisjon på linje med hjemlige lineær-institusjoner som Grevinnen og hovmesteren og Tre nøtter til Askepott.
(TV 2 Play)