Anmeldelser

Skepsis står for fall i Iben Akerlies univers

Iben Akerlie liker å overraske romankarakterene sine – og leserne. Denne gangen blir sommerferien hos mormor noe ganske annet enn forventet.

Som bestilt til sommerferien kommer ei lettlest og oppmuntrende bok for «tweens» med kjedelige ferieplaner. Nora skal være hele ferien på landet hos mormor. Mamma er nemlig uheldig med turnusen og må jobbe mye ekstra, og pappa er fraværende.

Opplegget er lite attraktivt av flere grunner. I løpet av det korte første kapitlet forstår vi at forholdet mellom mor og mormor er anstrengt, med den følge at Nora ikke har hatt anledning til å bli kjent med mormoren sin. Og ut fra beskrivelsen virker hun ikke akkurat som en barnevennlig person heller. Så vi føler med Nora når hun presser all sin gryende tenåringsprotest ned i puta og nekter å samarbeide.

Ordner seg

Iben Akerlie vant Arks barnebokpris i 2016 for debutboka si, Lars er LOL. Den handler om Amanda, som etter skoleferien gleder seg til å få en søt førsteklassing som fadderbarn. Men i stedet for en seksåring blir hun tildelt den nye gutten i klassen, Lars med Downs syndrom! Tre år etter debuten, kom Akerlie med Kjempefesten om en fest som mot alle odds blir helt annerledes og mye bedre enn planlagt. Så man har grunn til å regne med at hun finner på noe så det ordner seg for Nora og ferien hos mormor også.

Travel journalist

Boka er lettlest og effektiv i fortellingen. Det tar ikke lang tid før vi begynner å forstå hvorfor det er så anstrengt mellom Noras mor og mormor. Mormor er nemlig journalist og har vært mye bortreist da datteren hennes var liten. Utenriksstoff er hennes felt, og hun har åpenbart hatt et sterkt kall til å formidle virkeligheten i fjerne land til norske lesere.

Langsomt åpner interessen for en større verden seg i Nora.

—  Marianne Lystrup

Mormors engasjement er ikke bleknet selv om hun nå er en gråhåret pensjonist, og i våre dager behøver man jo heller ikke å reise til Afghanistan for å treffe afghanere. Det åpner seg mange nye perspektiver for Nora gjennom kjennskapet til mormorens arbeid og ikke minst ved å bli kjent med en gutt av afghansk opprinnelse.

«Mellommenneske»

Langsomt åpner interessen for en større verden seg i Nora, som fram til nå har vært temmelig innkrøkt i sine egne utfordringer hjemme og på skolen. Ensomhet og utenforskap er ikke noe man skal ta lett på. Det er vanskelig å overvurdere betydningen av å ha gode venner i oppveksten. Men noen ganger kan det å utvide horisonten sin få viktige ringvirkninger også på nære områder. Og denne boka bærer sin tittel med rette: Det er virkelig mye som skjer for Nora denne sommeren. Ikke bare får hun et lite innblikk i at det finnes en større verden der utenfor hennes egen, tross alt veldig privilegerte situasjon. Hun får også bedre innsyn i sin egen families forhold, samt at hun gjør noen erfaringer på forelskelsens område.

Sistnevnte er skildret på troverdig og forsiktig måte. Akerlie får fram den usikkerheten som ofte preger barn i overgangen til tenåringstid, eller «mellommenneske» som Nora barnlig klokt beskriver seg selv.

---

Roman for barn

Iben Akerlie

Sommeren alt skjedde

9-12 år

Aschehoug 2022

akerlie

---

Litt av hvert å tenke på

Språklig flyter fortellingen godt. Skjønt litt smårusk kunne vært plukket bort – som når hun skriver at «mormor følger meg med øyene» eller at hun «freser som en hund».

Mormor er kanskje den personen det er vanskeligst å få til helt å henge sammen. Hun er åpenbart en ærgjerrig og engasjert journalist, som har en helt annerledes holdning til Nora enn moren hennes har. Der moren er kjærlig og nesten klamrende, har mormor nærmest en laissez-faire-holdning. Men likevel påstås det at hver dag starter på terrassen til mormor med nybakte rundstykker. Jaja, hun føler kanskje at hun har litt å ta igjen, tenker jeg.

Uansett fungerer det bra for Nora. Kanskje var det nettopp et slikt frislipp hun trengte?

Litt av hvert å tenke på her altså. Både for voksne lesere og for «mellommennesker».

Marianne Lystrup

Annonse
Annonse

Mer fra: Anmeldelser