Anmeldelser

Ytterst leseverdig fra Putins nemesis Bill Browder

Finansmannen fortsetter sin personlige kamp mot Putins morderiske regime.

Bill Browder var opprinnelig en fremgangsrik finansmann, inntil omstendighetene tvang ham til også å bli menneskerettighetsaktivist. Parallelt har han dessuten blitt en vellykket forfatter. Browders andre bok om den langsomme kampen for rettferdighet for antikorrupsjonsadvokaten og vennen Sergej Magnitsky, som ble pint til døde under Vladimir Putin, kunne knapt vært mer høyaktuell.

Samtidig er Freezing Order en tettpakket thriller som ikke står tilbake for oppdiktede historier i sjangeren.

Advokaten drept

Browders livshistorie lar seg ikke oppsummere i et avisavsnitt, men la oss forsøke: Den amerikanskfødte briten flyttet til Moskva på 90-tallet og tjente store penger i såkalte hedgefond. Ti år senere havnet han i konflikt med russiske oligarker, ble erklært persona non grata og frastjålet hundrevis av millioner av dollar. I 2009 ble hans advokat i Moskva, Sergej Magnitsky, arrestert og mishandlet til døde.

Siden den gang, har Browder arbeidet for å fremme sanksjoner mot de ansvarlige for Magnitskys død, og mot deres øverste sjef, Vladimir Putin. Denne møysommelige, tålmodige hevnkampanjen har resultert i nytt lovverk både i USA og europeiske land, og har beviselig vekket Putins personlige vrede.

Mange fiender

Fra første side får vi innblikk i den uhyggen et morderisk regime med lange armer kan skape, selv for en brite på forretningsreise i Den europeiske union. Browder blir arrestert på sitt hotellrom i Madrid etter at russiske myndigheter har bedt Spania om utlevering. Eller er han i ferd med å bli kidnappet av agenter fra den russiske føderale sikkerhetstjenesten (FSB) utkledd som spansk politi? Dedikerte aktivister som Bill Browder har mange fiender, og blant dem er usikkerhet, frykt og paranoia.

Browders andre bok plukker opp tråden fra debuten fra syv år siden. Tittelen Red Notice var Interpol-språk for internasjonale arrestordrer som gjerne etterfølges av en utleveringsanmodning – i Browders tilfelle, en utlevering til Russland, hvor han er dømt til ni års straffarbeid in absentia for bedrageri. En «freezing order», derimot, er det rettslige våpenet som rettes mot Putins banditter og deres bankkonti i europeiske skatteparadis.

Thriller fra virkeligheten

Boka tar seg tid til en kompakt oppfriskning av historien så langt, før vi blir med Browder videre i hans angreps- og forsvarskrig i rettssystem, konferansesaler og hotellrom fra New York til Monaco. De som ikke har lest den første boka, som på norsk utkom som Min krig mot Putin, kan trygt gå direkte på oppfølgeren.

---

Sakprosa

Bill Browder

Freezing Order. A True Story of Money Laundering, Murder, and Surviving Vladimir Putin’s Wrath

336 sider, Simon & Schuster 2022

freezing order

---

Med Freezing Order er man på riktig hylle enten man foretrekker faglitteratur om internasjonal politikk eller rettsdrama og spionthrillere. Til neste år kommer en amerikansk TV-serie i åtte deler basert på Browders historie. Og hvorfor ikke – hans liv de siste femten år er så vanvittig at han kunne vært del av persongalleriet i en krimklassiker av John le Carré.

Samtidig er ikke dette underholdning, men blodig alvor. Ikke minst for advokaten og småbarnsfaren Sergej Magnitsky. Etter nesten ett år i varetekt ble han alvorlig syk. «Men i stedet for medisinsk tilsyn ble han satt i isolasjon og lenket til en seng, hvorpå åtte opprørspoliti med gummikøller kom inn slo ham til han var død,» skriver Browder. Russiske myndigheter benekter drapet og åpnet etterforskning av den avdøde, heller enn mot de ansvarlige.

Sergej var bare 37 år gammel.

«Herkulisk innsats»

I kampen mot denne hjerteløse brutaliteten i Putins regime har Browder tatt i bruk den resultatorienterte holdningen han sikkert trengte for å bygge opp hedgefondet Hermitage Capital i «det ville østen» på 1990-tallet. Han går systematisk til verks for å påvirke de riktige menneskene. Rene tilfeldigheter spiller ofte en rolle, men Browder vet å benytte seg av dem.

Bokas litterære kvaliteter får en til å undres om Browder kanskje ikke var født til finans, men snarere til å bli skribent. Eller har han kanskje en ukjent medforfatter? I våre tider kan den uforskammede leser, via sosiale medier, fristes til å henvende seg direkte til mennesket bak boka.

Browder skrev tilbake innen få minutter: Sannheten er, svarte han, at det tok ham en «herkulisk innsats» å få til et så godt resultat. Han omskrev hvert kapittel tjue ganger, stadig på jakt etter noe som kunne gjøre fortellingen kjedelig. Bakgrunnen, forklarte Browder, er et desperat ønske om at verden virkelig skal forstå hva som skjedde med Sergej Magnitsky.

Og det skal forfatteren ha – tar man seg tid til Freezing Order, forstår man.

Komikk og overblikk

En viss komisk avlastning kommer godt med, som når FSB gjør et litt for åpenbart forsøk på å fange Browder i en såkalt honningfelle på konferanse i Monaco. En kvinnelig deltaker fatter mistenkelig stor interesse for vår helt, som ikke lar seg lure. «Jeg er en middelaldrende, skallet mann på 1,75. Langbente, blonde og barmfagre modeller kaster seg ikke etter meg.»

Browder innfører orden i et hav av informasjon og gir oss overblikk.

—  Ivar Dale

Boka gir sjeldne glimt inn i eksklusive omgangskretser på Davos og Manhattan, men er samtidig essensiell folkeopplysning om kampen mot krefter som først kan fremstå både uforståelige og uovervinnelige. I motsetning til oppdiktede historier er dette en sann historie med alt det uregisserte kaoset det medfører. Browder innfører orden i et hav av informasjon og gir oss overblikk.

Banet vei for sanksjoner

Den som har litt kjennskap til russisk politikk fra før, treffer kjente navn og ansikter. Som Boris Nemtsov, opposisjonspolitikeren som ble myrdet ved Kremls murer. En annen russisk politiker, Vladimir Kara-Murza, sitter fengslet i skrivende stund. «Norgesvenn» og filmregissør Andrej Nekrasov, derimot, kommer ikke fra det med omdømmet i behold.

Browders tålmodige og krevende arbeid for å få innført de såkalte Magnitsky-sanksjonene mot de ansvarlige for vennens død, er i dag viden kjent også utenfor menneskerettighetsmiljøer. Videreutviklingen av disse sanksjonene til å bli omfattende lover til bruk mot brutale diktatorer og deres medsammensvorne banet i sin tur vei for de dyptgripende straffetiltakene mot Russland vi nå leser om daglig.

Ukraina fremskyndet boka

Opprinnelig skulle Freezing Order ligget i verdens bokhandlere i midten av juni, men like etter at anmeldereksemplarene var sendt ut valgte Browders nemesis Vladimir Putin å gå til angrepskrig mot Ukraina. Dermed fremskyndet forleggeren Simon & Schuster utgivelsen med nesten tre måneder. Det går nemlig en blodrød tråd fra Sergej Magnitskys grufulle skjebne i det beryktede fengselet Matrosskaja Tisjina til fryseordrene som nå rettes mot den kriminelle eliten i Russland, mot deres villaer, yachter og shoppingturer.

Magnitskys død var en tragedie. I dag har hans pinsler blitt rettet mot regimet som drepte ham. At Browders siste bok ikke står tilbake for spenningslitteraturen er ikke respektløst mot minnet om hans venn, tvert imot er det et nødvendig grep for å sikre at sannheten når ut. Sjelden kommer man over en så viktig bok som samtidig er så leseverdig.

Ivar Dale er bokanmelder og senior fagrådgiver for Den norske helsingforskomité.

Annonse
Annonse

Mer fra: Anmeldelser