Anmeldelser

Krystallklar antifascisme berikes av bilder

Illustrerte sakprosabøker er sjelden noen stor suksess, kvalitetsmessig. Denne billedlagte utgaven av historikeren Snyders «Om tyranni» er et solid unntak.

I en ideologisk diffus tid, hvor høyrekrefter igjen er i ferd med å slå seg frem, trenger vil gode håndbøker. Og da tenker jeg faktisk på manualer, nærmest, som du kan konsultere for å få gode og enkle svar på kompliserte spørsmål. Dette høres ut som en bestillingformel for banalisering og demagogi, men det trenger det slett ikke være: Timothy Snyder briljante, lille Om tyranni (2017) vitner om at klokskap og enkelhet ikke er gjensidig ekskluderende.

Her – i denne lille flisa av en bok – har vi selve essensen av det vi trenger å vite for å beholde demokratiet og bekjempe fascistiske tendenser.

Smart og lesbar

Naturligvis finnes det bare noen få elementer av hele bildet på disse få sidene, men det er de rette elementene, de som trengs i krisetider – eller for å unngå kriser – pluss at de vil kunne sette deg på spor av lengre tekster, om du skulle ønske deg mer dybde og bredde.

Men det holder egentlig med denne sånn i hverdagen.

Snyder koker ned hele forrige århundres erfaring med det totalitære ned til 20 læresetninger. Det som gjør at dette fungerer så godt er klarheten i rådene, som umiddelbart knytter an til enhvers virkelighet. Sannheten i dem er innlysende og dermed både nyttige og lærerike. Dessuten må det legges til at dette er en bok som klarer det kunststykke det utvilsomt er å være lesbart for så opp si alle – uten at nivået senkes. Det er litt av en bragd.

Forbildets makt

Ta læresetning 4: «Ta ansvar for verdens ansikt. Dagens symboler baner vei for morgendagens virkelighet. Legg merke til hakekors og andre hatemblemer. Se ikke bort, og venn deg ikke til dem. Fjern dem og vær et forbilde for andre.» Fremragende formulert, rett og slett, fordi Snyder anmoder krystallklart og overbevisende om årvåkenhet i hverdagen. Det er ingenting som «bare er en detalj» eller «guttestreker»; alt skal tas på alvor.

---

Illustrert sakprosa

Timothy Snyder/Nora Krug

Om tyranni. 20. ting vi kan lære av det 20. århundre

Oversatt av John Grande

124 sider, Press 2022

om tyranni

---

Disse sentensene forbereder oss dessuten på læresetning 8: «Skill deg ut. Noen er nødt til på gjøre det. Det er lett å dilte etter. Det kan føles rart på gjøre eller si noe som er annerledes. Men uten dette ubehaget finnes ingen frihet.» Nettopp: om ingen kan bryte med tankeløshet og konformisme ender vi et dårlig sted.

Det som går igjen er at Snyders påminnelser er noe vi egentlig vet, men som nok alltid vil være en utfordring for ethvert samfunn. Dermed må de gjentas – i det uendelige. De må oppfriskes, for hvert slektsledd, og for nye generasjoner med eksempler fra ferske historiske hendelser, noe Snyder vitterlig også har gjort i denne boka, som kretser mye rundt den totalitære tendensen i Donald Trumps presidentskap og retorikk.

Snart må han sikkert utgi en ny utgave om Vladimir Putin ...

nora krug

Motbevist skepsis

Jeg er i alle fall fan av Snyders bok og ble mer enn litt skeptisk da jeg så det skulle komme en illustrert utgave av boka. Skulle virkelig forlaget melke maks ut av også denne type utgivelser nå? Det hadde skjedd før, uten spesielt stort hell, senest med en annen bok jeg liker godt; den israleske historikeren Yuval Noah Hararis bestselger Sapiens.

Det er ingenting som «bare er en detalj» eller «guttestreker»; alt skal tas på alvor.

—  Kjetil Røed

Så jeg ble mektig overrasket da jeg så at dette fungerte knallbra, for eksempel når Snyder snakker om det hemmelige politiet og hvem som utpekes som statsfiender; da får vi faktisk en liten oversikt med ansikter som har vært nettopp i denne kategorien for Stalins hemmelige politistyrker.

om tyranni

Et annet eksempel får vi i kapittel 10, som ber oss tro på sannheten. Her forteller Snyder om hvordan alternative fakta transformerer virkeligheten om de gjentas tilstrekkelig mange ganger: det reelle er en formbar størrelse om tyranniske demagoger får stå for språket i offentligheten. Trumps repetetive beskrivelser av Hillary Clinton som et forferdelig menneske, for eksempel, fikk manges tanker om henne til på gjennomgå en forvandling, noe vi ser reformulert i Nora Krugs presise strek, hvor hun fra å være seg selv til å bli en vampyr (eller lignende).

Snyders argumentasjon forenkles ikke, men berikes av Krugs illustrasjoner.

Les mer om mer disse temaene:

Kjetil Røed

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser