Anmeldelser

Avokado som trenger å modnes

Det er ikke vanskelig å la seg sjarmere av entusiasmen i Thomas Netelands bok «Avokadoeffekten». For mange vil budskapet likevel oppleves mer som krav enn frigjøring.

Gode boktitler på kristen sakprosa er ikke dusinvare. Tittelen Avokadoeffekten gjør i alle fall meg nysgjerrig på innholdet.

Allerede i innledningen røper forfatter Thomas Neteland at hans første ja til å smake avokado er det tredje viktigste ja han har gitt i sitt liv, etter Jesus og kona. En opplysning som innenfor bokas språk og stil er en humoristisk overdrivelse for å få fram et poeng. Den tar nemlig utgangspunkt i Netelands store entusiasme for denne tropiske frukten, eller nærmere bestemt dette bæret, som forfatteren påpeker at det faktisk er.

Men boka er selvsagt ikke en opplysningsbok om frukt og grønnsaker, noe som ville være en sjeldenhet på Hermon forlag. Det er entusiasmen som er poenget. Entusiasmen for avokado leder bare til det større bildet: å leve entusiastisk for Jesus.

Formidlingsglede

Det er en stor friskhet og formidlingsglede i denne boka. Den handler ikke bare om entusiasme, den er entusiasme.

Neteland gjør seg til talsmann for en tro som viser seg i et entusiastisk liv, entusiastiske vitnesbyrd og entusiastiske gudstjenester. Han skriver: «Jeg begynte å bli alvorlig allergisk mot tradisjonsbundet, lunken kulturkristendom, gudstjenester som føltes ut som begravelser og kristne som trodde at å følge Jesus var et VM i å være tilbaketrukket. Herfra startet en oppdagelsesreise; hvor kommer entusiasme egentlig fra?»

En dose entusiasme inn i menighetslivet er det få forsamlinger som vil ha vondt av.

—  Per Eriksen

Da overrasker det kanskje ikke at Neteland er en profilert, ungdommelig forkynner knyttet til den mer pinsekarismatiske delen av norsk kirkeliv. Ikke et vondt ord om dette! En dose entusiasme inn i menighetslivet er det få forsamlinger som vil ha vondt av. I alle fall blant oss som bedriver det Neteland kanskje vil oppleve som en «tilbaketrukket» form for tilbedelse.

---

Sakprosa

Thomas Neteland:

Avokadoeffekten. En introduksjon til å leve entusiastisk

224 sider, Hermon forlag 2022

avokadoeffekten

---

Lidenskap

Entusiasme i denne boka brukes omtrent synonymt med lidenskap. Det handler om å ha et lidenskapelig/entusiastisk forhold til nåden (Jesus), Ordet (Bibelen) og huset (menigheten). På sitt beste tegnes det her bilder som er egnet til å skape glede – ja, entusiasme – over Guds gaver.

Det er også interessant at Neteland gir Bibelen en sekundær rolle i forhold til det den forteller om: «Den kristne tro er ikke engang basert på Bibelen! Kristen tro er nemlig basert på en historisk hendelse som først i ettertid har gitt oss det vi i dag kaller Bibelen, Guds Ord.»

Denne delen av boka, med titten «Dette er verdt vår entusiasme», er også bokas sterkeste. Her løftes blikket fra den enkeltes evne til å vise entusiasme og lidenskap, til de grunnene som kan vekke dette til live i et menneske.

Neteland skriver da også: «Entusiasme kan ikke fakes eller påtvinges, men jeg tror den kan læres – eller i hvert fall oppdages.» Altså på samme måte som han lærte seg å bli en entusiastisk avokadoelsker ved å si ja til å smake avokado, kan alle bli entusiastiske Jesusdisipler ved å si ja til Jesus.

Motforestillinger

Men noen vil antakelig merke at motforestillingene begynner å melde seg. For selv om det er noe forfriskende med entusiasme, ikke minst av den ungdommelige sorten, vet vi at fortellingene fra brente barn fra karismatiske forsamlinger begynner å bli ganske mange. Nettopp forventningene til hele tiden å være framoverlente og trossterke ble en boomerang som slo hardt tilbake når liv og forventning ikke var på bølgelengde. Entusiasme kan nemlig fakes, helt til veggen treffer en midt i ansiktet.

For den sjenerte og introverte kan det bli en krevende øvelse alltid å framstå som entusiastisk og trossterk.

—  Per Eriksen

Fallhøyden er ganske stor når man leser setninger av typen: «Når du kommer med det du har til Guds hus, blir det multiplisert og mangedoblet, sånn at det velsigner både deg selv og de rundt deg.» Her er det ingen forbehold.

Neteland er imidlertid oppmerksom på dette problemet. Bokas tredje del handler derfor om å brenne uten å brenne opp. Her presenterer Neteland ulike bremseteknikker som skal hjelpe entusiastiske kristne til å unngå utbrenthet.

Bremseteknikkene handler om harde prioriteringer, brutal hvile (som ikke hengir seg til distraksjoner) og faste.

Trenger modning

Det er ikke vanskelig å la seg sjarmere av friskheten og overskuddet – og til dels selvironien – som preger formidlingen i denne boka. Jeg skjønner at det kan være medrivende å oppleve forkynneren Thomas Neteland. Han vet å formidle, noe som brakte ham langt som tryllekunstner i Norske talenter for noen år siden, og som gjør ham til en ettertraktet predikant ikke minst for ungdom.

Jeg synes også det er flott å bli utfordret, stilt overfor den til tider veldig neddempede trosutøvelsen mange av oss slår seg til ro med. Det er et faktum at mange tradisjonelle menigheter i liten grad appellerer til unge mennesker. En dose entusiasme ville mange prester ha god nytte av.

Likevel er jeg redd for at mye av denne formidlingen for mange kan slå veldig negativt ut. Det finnes nok av unge – og voksne med – som sliter med lavt selvbilde og sosial angst. For den sjenerte og introverte kan det bli en krevende øvelse alltid å framstå som entusiastisk og trossterk. For mange vil Netelands budskap oppleves mer som krav enn frigjøring.

Det er mye godt ved denne avokadoen, men den trenger å modnes.

Les mer om mer disse temaene:

Per Eriksen

Per Eriksen

Per Eriksen er pastor i Fredrikstad frikirke og bokanmelder i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser