Anmeldelser

Anmeldelse: Hunter Biden skriver sant om avhengighet og depresjon

Hunter Bidens selvbiografi er spunnet rundt svært dramatiske hendelser i amerikansk maktelite. Men det er ikke dét som gjør «Alt det vakre» til en god bok.

Hunter Biden blir av mange regnet som Biden-familiens sorte får; skampletten som kunne hindret Joe Biden i å overta presidentembetet fra Donald Trump. Nå har det sorte fåret skrevet en selvbiografi, Alt det vakre, som er oversatt til norsk av Eva-Marie Lund. Det er en fortelling om Hunter Biden, ikke om Joe Biden. Hunter har ikke falt for fristelsen til å skrive en bok som egentlig handler om hans langt mer berømte far. Dermed har Alt det vakre blitt til en bok som er mye mer allmenngyldig og menneskelig enn det man gjerne forbinder med bøker i denne sjangeren.

---

Bok: Biografi

Hunter Biden

Alt det vakre

Oversatt av Eve-Marie Lund

272 sider

Cappelen Damm 2021

Alt det vakre

---

Tragiske ulykke

Joe Bidens tragiske familiehistorie har blitt allemannseie siden han ble demokratenes presidentkandidat sommeren 2020. 18. desember 1972 var Biden i Washington D.C. etter nettopp å ha blitt valgt til senator for delstaten Delaware. Hjemme i Wilmington skulle hans kone, Nelia Biden, kjøpe juletre sammen med parets tre barn, Beau på tre, Hunter på to og Naomi på ett. Men så, muligens fordi hun hadde oppmerksomheten på ett av barna, krasjet Nelia med en traktor. Nelia og Naomi døde, mens Beau og Hunter, som satt i baksetet på bilen, ble alvorlig skadet.

Joe Biden ble alenefar som trettiåring, og dannet en uadskillelig trio med sine to gjenlevende sønner. Ett av Hunter Bidens første minner er at Beau Biden står utenfor sykehusvinduet og mimer «jeg elsker deg, jeg elsker deg, jeg elsker deg» til sin bror i sykehussengen. Da Joe Biden etter noen år får et forhold til det som i dag er hans kone, Jill Biden, er det sønnene som først foreslår frieri: «We want us to get married», sier de til faren.

Mister kontrollen

Men Biden-tragedien var ennå ikke over. I 2015 døde det politiske stjerneskuddet Beau Biden av hjernekreft, 46 år gammel, og etterlot seg kone og to barn. Det er dette dødsfallet som er navet i Hunter Bidens Alt det vakre. Hunters historie minner meg om barnesangen Lille måltrost. I sangen sier måltrosten stolt om barna sine at hun har «tre som er flinke og én som er god». Joe Biden har sagt noe lignende om sønnene Beau og Hunter: «Beau er hjernen min, Hunter er hjertet».

Hunters historie minner meg om barnesangen «Lille måltrost».

—  Ingeborg Misje Bergem

Hunter er annerledes. Ganske tidlig begynner han å drikke, noe Joe og Beau unngår fordi de mener de er genetisk disponerte for avhengighet. Lenge er Hunter en svært vellykket og velfungerende alkoholiker, som fra tid til annen sjekker inn på behandlingssentre, for så og snart begynne å drikke igjen. Men når Beau dør, er det noe som rakner. Hunter går fra alkohol til crack, og er i fire år dypt ute å kjøre.

Samtidig blir han et sentralt tema i riksrettssaken mot president Donald Trump etter at Trump har kritisert Hunter og Joe Biden for Hunters godt betalte styreverv i et ukrainsk gasselskap.

Ingen skjønnmaling

Alt det vakre er strukturert rundt svært dramatiske hendelser som omhandler verdens mektigste personer. Men det er ikke først og fremst det som gjør Alt det vakre til en god bok. Jeg hadde forventet at en selvbiografi skrevet av en amerikansk presidents sønn ville bli fortalt som en seiersfortelling, om en mann som overvinner tap, tragedie og avhengighet og skjønnmaler de berømte menneskene som har hjulpet ham på veien. Men slik er det ikke i Alt det vakre.

Hunter Biden

Hunter har blitt nykter og startet et nytt liv uendelig mange ganger, for så å begynne og misbruke igjen. Avhengigheten beskrives som en avgrunn som alltid er i ham, som en kraft han hele tiden må kjempe imot. Livet hans henger alltid i en tynn tråd, selv om tråden er blitt tykkere etter at han ble nykter igjen i 2019. Slik lykkes Hunter Biden i å skrive noe sant om hva avhengighet og depresjon er, og det er uvanlig godt gjort i en selvbiografi av denne typen.

Den bortkomne sønn

Det andre aspektet jeg vil trekke frem ved Alt det vakre, er Hunters beskrivelser av sin bror og sin far. Slik Hunter skildrer det, er Joe Biden lik faren i lignelsen om den bortkomne sønn og regne. Uansett hva Hunter gjør, og det er ikke lite, behandler Joe Biden ham som en likeverdig. Hunter møter alltid tilgivelse og nåde hos sin far, selv da han innleder et forhold med Beaus enke, Hallie.

Uansett hva Hunter gjør, og det er ikke lite, behandler Joe Biden ham som en likeverdig.

—  Ingeborg Misje Bergem

Hunter mener opplevelsen av å bli møtt med verdiget og respekt av sine nærmeste er avgjørende for at han skal klare å bli nykter. Samtidig skildrer Hunter hvordan selv verdens mest hjelpsomme og kjærlige familie blir hjelpeløse overfor ulykker og avhengighet. Det er disse nyanserte og motsetningsfulle beskrivelsene som gjør Alt det vakre til noe mer enn en ordinær politisk selvbiografi.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser