Uretten velger alltid den svakeste
Uretten legger sine sine feller – gjerne i nestekjærlighetens navn. Som i Den Norske Operas krypende sterke oppsetning av Billy Budd akkurat nå.
Billy Budd, «offerlammet», som må betale for andres skyld – uretten velger alltid den svakeste.
Erik Berg/ Den Norske Opera og Ballett
Dette var kvelden da alt stemte. Operasjef Annilese Miskimmons regidebut i Benjamin Brittens psykologiske thriller om hvordan ondskapen skriver sitt regnskap, er et av de sikreste grepene som er tatt ved Den Norske Opera på lenge. Bærende roller er besatt av de beste på markedet. Orkesterspillet under Mark Wigglesworth er «gjennomsiktig» nok og fleksibelt i alle svinger, for her skal det fargelegges snedig.
Lugarer og kryp
Det som skjer på scenen er nær, historiens opprinnelige fullrigger fra romanen er erstattet med en ubåt, det kler tid og tekst – vi ser inn i et skrog, små lugarer og ganger, akkurat som livet i en maurtue. Det er godt egnet for en opera som handler om det perverterte hjertets ubevisste trang til destruksjon og å gjøre det trangt for andre. Og: Billy, den foreldreløse, som så sitt livs mål nådd (trodde han) da han mønstret på en fullrigger i kamp mot franskmennene på 1700-tallet (Brexit, den gangen også) – sørafrikanske Jacques Imbrailos gestalter den sårbare skikkelsen, som i følelsene toucher livets fire «årstider» på tre timer.
Bestill abonnement her
KJØP