Anmeldelser

Når mennesket leker Gud

Kan kunstig intelligens bli så avansert at vi ikke lenger ser forskjell på et menneske og en robot? Sci-fi-serien Westworld utforsker hva som kan skje når vi prøver 
å skape noe i vårt bilde.

Bilde 1 av 3

De som tror science fiction bare er romvesener og laserpistoler, bør avlegge den fiktive fornøyelsesparken Westworld en visitt. Parken er scene for HBOs nye storserie med samme navn, og befolket av roboter så naturtro at du ikke klarer å skille dem fra levende mennesker.

Westworld er et sted der de rike kan betale for å leve ut sine innerste fantasier helt uten konsekvenser. Robotene blir kalt verter, og hver dag startes de opp på nytt og repeterer handlingen fra i går: Den tøffe cowboyen Teddy (James Marsden) møter den yndige Dolores (Evan Rachel Wood) ute på prærien, og når Dolores rir hjem for kvelden, finner hun faren drept og barndomshjemmet i flammer – hver eneste dag. Men når kvelden kommer, får begge minnet slettet. Neste morgen begynner de på nytt som om ingenting skulle ha skjedd.

LES OGSÅ: Roboter snakker om Gud


WESTWORLD

Amerikansk science fiction


Med: Evan Rachel Wood, Anthony Hopkins, Thandie Newton, Jeffrey Wright, James Marsden, Sidse Babett Knudsen, Ed Harris, Ingrid Bolsø Berdal med flere

Tilgjengelig på strømme­tjenesten HBO Nordic.

Ny episode slippes hver mandag.


Westworld er som et dataspill satt ut i levende live. Som menneske kan du gå rundt i parken og utforske det som finnes der. Kommer du i snakk med en av vertene, vil det påvirke hvordan handlingen blir videre. Og ikke minst: Du kan drepe vertene, men vertene kan ikke drepe deg.

LES OGSÅ: Science fiction kan være med på å drive den teknologiske utviklingen

Menneskelige ­roboter

I science fiction-sjangeren har filmskapere og forfattere lenge lekt med tanken om hvor langt utviklingen av kunstig intelligens kan gå. Det er et langt skritt fra droidene R2-D2 og C-3PO i Star Wars via det menneskelignende androidebarnet David i Steven Spielbergs A.I. som drømmer om å bli en ekte gutt. Sjangerens største styrke er at det er helt naturlig å teste ut etiske dilemmaer som ville vært usannsynlige i en mer realistisk kontekst. Regnes det for eksempel som utroskap dersom du har sex med en robot?

Westworld utforsker hva som skjer når mennesket får frie tøyler til å gjøre akkurat det de ønsker med andre. For har du egentlig et moralsk ansvar overfor vertene? Parkens eget premiss sier at du ikke har det. Dette er stedet du kommer for å drepe den du vil og ligge med den du har lyst til – uten at det får noen følger i den virkelige verden.

I den andre episoden av ­serien blir vi kjent med de kommende svogerne William (Jimmi Simpson) og Logan (Ben Barnes). Logan har vært i Westworld tidligere, og ber William kaste hemningene. Vertene er jo ikke mennesker, og har verken tanker eller følelser. William reagerer derimot sterkt på at Logan blir en barbar så fort han kommer innenfor portene i parken. Han dreper fordi det morer ham.

LES OGSÅ: Vil ruste menneskene med humaniora

Sletter minner

I Westworld har Dr. Robert Ford (Anthony Hopkins) skapt roboter som både ser ut og oppfører seg som mennesker. Han leker Gud, i samarbeid med kollega Bernard (Jeffrey Wright), som analyserer vertene i seanser som ligner en time hos en terapeut. Forskjellen er at Bernard kan be sine «pasienter» om å slette vonde minner og samtidig oppdatere personligheten deres ved et tastetrykk.

Dolores møter ofte Bernard i de mørke, kalde lokalene til selskapet som eier parken. Evan Rachel Woods skremmende gode rolletolkning er en av grunnene til at Westworlds mildt sagt ambisiøse fortelling faktisk fungerer. Du kan nærmest se hvordan data­maskinen jobber i hodet hennes. Mimikken er kontrollert og kalkulert, men under overflaten bobler det en gryende selvbevissthet.

Vertene skal ikke ha hukommelse, men noe er i ferd med å forandre seg. Mange har vært brukt i parken i flere tiår, og hos noen begynner gamle roller å komme tilbake i korte glimt, noe som gjør vertene urolige og uforutsigbare. Reaksjonene er som en form for posttraumatisk stressyndrom, noe som kanskje ikke er så merkelig med tanke på at noen av dem har blitt drept flere tusen ganger.

Og mye tyder på at strømmen­ av minner blir utløst av et ­Shakespeare-sitat: «These violent delights have violent ends».

LES OGSÅ: Etikken må stå sentralt i forskning på kunstig intelligens

Evig sirkel

Blant de mange spørsmålene Westworld reiser, er om vi egentlig er like mye slaver av vår underliggende programmering som robotene. Hva vil det egentlig si å ha fri vilje?

Handlingen går i en evig sirkel, og serien gir oss foreløpig ingen indikasjoner på hvor mange lag av verken tid og handling det finnes i fortellingen. Vertene er i teorien udødelige, noe som gjør det umulig å si om alle handlingene skjer parallelt, eller om noen kan ligge lenger fram eller tilbake i tid. Den kunstige intelligensen er for øvrig såpass sofistikert at vi heller ikke kan være sikker på at menneskene ikke er roboter.

I tillegg beveger en mystisk, svartkledd mann (spilt av Ed Wood) seg tilsynelatende fritt rundt i parken. Han er på jakt etter neste nivå i leken, uten at vi foreløpig vet hva det betyr. Det er mange løse tråder som skal nøstes opp i kommende episoder.

Fire episoder av Westworld er tilgjengelig via HBO Nordic så langt. Fordelen med at HBO fortsatt er en TV-kanal i USA, er at de kun slipper en episode i uken. Dermed har du en hel uke til å spekulere, fabulere og diskutere hva som blir neste skritt.

LES OGSÅ: Når mennesket blir maskin

Etisk status

«Gåten om bevisstheten er den største uløste vitenskapelige gåten,» sa forfatter Yuval Noah Harari i et intervju med Vårt Land tidligere i år.

Han har skrevet boken Sapiens, og mener mennesket som vi kjenner det i dag, antakeligvis vil være borte allerede om hundre år. Kanskje vil vesener bygd på silikon og databrikker dominere. Scenarioet ligner veldig det vi ser i Westworld. Samtidig er Harari usikker på om mennesket noen gang kommer til å utvikle en data­maskin med en bevissthet.

«Om du forstår bevisstheten, har du nøkkelen til å utvikle etiske spørsmål. Nå er det ingen som spør om det er greit å slå i stykker en datamaskin. Men om maskinene får bevissthet, får de også en etisk status,» sier Harari.

Eller for å stille spørsmålet på Westworld-vis: Hvor menneskelignende må en robot bli før det ikke lenger er greit å drepe den?

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Annonse
Annonse

Mer fra: Anmeldelser