Anmeldelser

Hornmusikk og romantikk

Naturhorn og hammerklaver er sjelden vare. I den gryende romantikken var det en yndet kombinasjon. Steinar Granmo Nilsen og Kristin Fossheim tar oss med inn i et sjeldent, musikalsk univers.

Mens Napoleonskrigene herjet over Europa­, var komponistene i ferd med å løsrive seg fra de klassiske formene – for å hylle natur og ­uttrykke følelser – det vi i dag kaller­ romantikken.

Sonater

Hornist Steinar Granmo Nilsen og pianist Kristin Fossheim har tatt for seg tre hornsonater fra det første tiåret på 1800-tallet.

Virtuost

Ferdinand Ries kom i skyggen av Beethoven, og ble til og med beskyldt for å kopiere den store mesteren. Han var en virtuos pianist, og en del av klaververkene hans spilles fortsatt, kammer­musikken er mer sjelden­ vare.

Franz Danzi og Nikolaus von Krufft er mindre kjente­ størrelser i musikk­historien, men begge har ­etterlatt seg en god del kammer­musikk.

Kunst og musikk

Felles for dem er at de levde i en overgangsperiode, der de klassiske­ formgrepene ble utfordret. Kunsten og musikken ble sterkere knyttet til individet, ­musikken ble mer selvstendig og komponisten ble personlig «ansvarliggjort» for det musikalske uttrykket.

Målet for all kunst

Musikkens status økte og filosofen ­Arthur Schopenhauer sa det slik: «Musikk er altomfattende­, hele verden er gjentatt og ­uttrykt i den.

LES OGSÅ: Vil gjøre musikken råere

Den er den mest høy­verdige av alle kunstarter, å bli som den må være målet for all kunst.»

Kontraster

Naturhornet ble nesten et ikonisk instrument for perioden. Det stod for jakt, natur, festlige anledninger 
og kunne både skjønnmale og kontrastere naturopplevelser.

Det er noe kontant og direkte i uttrykket til både naturhorn og hammerklaver. Klarhet og distinkt tilstedeværelse møter deg på denne innspillingen, og lyden fra 2L-innspillingen er som vanlig tiltalende og krystallklar, enten du vil spille den gjennom to kanaler – eller i 5-kanals Bluray.

Levende

Steinar Granmo Nilsen og Kristin Fossheim er ledig samstemt – og formidler musikken med frodig vitalitet – som seg hør og bør overfor et tidligromantisk uttrykk.

LES ANMELDELSEN AV PIANIST DANIIL TRIFONOV: «Jeg har aldri opplevd noe lignende»

Granmo­ Nilsen demonstrerer til fulle hva et ventilløst naturhorn kan by på av klangmuligheter og musikalsk sanselighet.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser