Anmeldelser

Olavsleden 
på fire språk

Pilegrimsledene til Nidarosdomen er nå dekket av nye guidebøker på fire språk.

– Her er hele peisestuen full av pilegrimer, sier Vigdis Vormdal på telefon fra pilegrimssenteret i Trondheim.

Flere vandrere

Årets tall foreligger ikke, men hennes inntrykk er at langt flere pilegrimer har ankommet Nidarosdomen til årets olsok sammenlignet med fjoråret.

Etter at pilegrimsleden ble gjenåpnet i 1997, meldte behovet seg for guidebøker. Selv om nettstedet pilegrimsleden.no gir mye informasjon, er gode guide­bøker etterspurt.

– Vi selger flere av dem her, forteller Vormdal.

LES OGSÅ: Helligkongens dannelsesreise

Gode guider

Om du planlegger en pilegrimsvandring, anbefaler hun Bjørn Ivar A. Voll og Ellen Rykkja Gilberts bok. Den heter Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim – en praktisk guide til vandringen. Den kom på Kolofon forlag tidligere i år.

– Boka er litt stor til å være med på turen. Mange bruker den derfor under forberedelsene. Den har mye detaljkunnskap – der prisene på overnattinger også er med, sier hun.

Vormdal er styreleder for Pilegrimssfellesskapet St. Olav. Hun har gått en rekke ruter i Norge og har også gått i Spania. Det finnes flere andre guidebøker på norsk. Marit Kollandsrøds Håndbok for pilegrimsleden fra 1997 og Eivind Luthens pilegrimsguider på Verbum forlag fra forrige tiår er fortsatt i bruk. De mangler imidlertid oppdatering og kan vise feil vei for eksempel til overnattinger.

LES OGSÅ: De ble med kuturministeren på flerreligiøs vandring mot Nidaros

Flere språk

Fordi antallet utenlandske pilegrimer ser ut til å være i vekst, er det også behov for bøker på andre språk.

– Derfor er det en stor begivenhet at vi nå har tre splitter nye guidebøker på tysk, norsk og engelsk, mener Roger Jensen.

Han leder pilegrimssenteret i Oslo og har selv skrevet ­boken Pilegrim (Novus 2014) der han tar for seg pilegrimsfenomenet slik det har utfoldet seg i vesteuropeisk historie frem til vår tid. Han har anmeldt de aktuelle pilegrimsbøkene i tidsskriftet Pilegrim i dag.

Viktige kart

Alle bøkene har gode kart med høydekurver og informasjon om herberger, kulturminner, hvor man kan gjøre innkjøp, mener Jensen. Alison Rajus engelske guide er skrevet med tanke på pilegrimen som ønsker å gå Oslo-Trondheim sammenhengende. Jensen kaller den «proff-guiden». Den skiller seg også ut med å ha de beste kartene.

– Mens de to øvrige har forfattere som er uerfarne med guide­bok-genren, møter vi her en meget erfaren forfatter som har skrevet en rekke andre guide­bøker for de mest kjente pilegrimsledene, skriver Jensen i sin anmeldelse.

Caminoen

For den som vil følge caminoen mot Santiago de Compostela, kan svenske Ulf Luthman være en god guide.­ Ifølge Eivind Luthen er hans bok Pilegrimsveien til Santiago de Compostela en av de beste. De 32 korte kapitlene er rikt utstyrt med bilder og kartskisser. Boken ble utgitt i Sverige i 2013. Det året var det 839 nordmenn blant de 213.000 pilegrimene som gikk mot apostelen Jakobs angivelige gravsted.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Til Roma

Reiselivsjournalisten Lise Foss har skrevet en litt annerledes bok om pilegrimsspor i Italia. Hennes bok er like mye en kulturhistorisk reiseskildring som en pilegrimsguide. Boken henter navnet Via Francigenia fra pilegrimsruten som islendingen Nikolaus Bergsønn fulgte rundt 1150.

Beretningen om hans ferd er en av middelalderens mest berømte veiviser for pilegrimer. Den nylig gjenopprettede pilegrimsruten Via Francigena bygger på en stor del av islendingens reiserute.

Her er noen av bøkene:

Bjørn Ivar A. Voll og Ellen Rykkja ­Gilbert: Pilegrimsleden. Fra Oslo til Trondheim - en praktisk guide til vandringen Kolofon forlag (2015)

Alison Raju: The Pilegrim Road to Trondheim Museumsforlaget (2015)

Helfried og Renate Weyer: Olavsweg Pilgern in Norwegen Forlaget Terra Pilger Reiseführer. Tecklenborg (2014)

Ria Warmerdam: Het Olavspad (Nederlandsk guidebok)

Ulf Luthman: Pilegrimsveien til Santiago de Compostela Dreyer (2015)

Lise Foss: Via Francigena – I pilegrimsspor gjennom Italia Dreyer (2015)

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser