Kultur

Advarer mot å følge strømmen

Norges mest populære 15-åring synger om ikke å bli hektet på 
mobilbruk og andres forventninger. Søndag sang Mathea-Mari med et barnekirkekor i Asker.

Bilde 1 av 2

Mathea-Mari Glittenberg tok norske TV-seere med storm allerede høsten 2012 da hun gikk til finalen i Norske Talenter. Deretter sikret hun seg i konkurranse med tusen andre barn hovedrollen i musikalen Annie på Folketeatret i Oslo, før hun i 2014 vant Melodi Grand Prix junior. Selv om de 52 barna i Vardåsen kirkes barnekor hadde stjerner i øynene da de fikk synge musikalsanger sammen med helten sin, har 15-åringen fra Bergen et avslappet syn til all ståheien rundt henne.

– Jeg har alltid sunget og elsket å opptre. Hadde vi besøk hjemme, hoppet jeg opp på en stol og sang en sang. Selv om det har skjedd mye de siste fire årene, er det fremdeles viktigst å ha det gøy. At jeg har mulighet til å synge om ting jeg er opptatt av, gjør det bare ekstra moro, forteller Mathea-Mari til Vårt Land før konserten i Asker søndag.

LES MER: Aurora drømte aldri om å bli stjerne

Helt naturlig tro

Sangene hun og det lokale barnekoret fremførte var hentet fra Trollmannen fra Oz, Løvenes konge, Sound of Music, Prinsen av Egypt, Annie, Frost og flere andre kjente musikaler. De små koristene fra 1. til 5. klasse trengte ingen mikrofoner for å fylle kirkerommet med høy barnesang.

– Det er første gang jeg synger med et barnekor, men jeg har hatt flere andre opptredener i kirker. Jeg har dessuten gått i pinsekirken hjemme sammen med foreldrene mine siden jeg var liten.

Mathea-Mari sier hun aldri har lagt skjul på at hun tror på Gud.

– Noe særlig mer enn det er det vel ikke å si om den saken. Troen er noe helt naturlig for meg, smiler Mathea-Mari.

LES MER: Et unikt talent

Ville være ærlig med låten «#Offline» i MGP Junior

Singelen og videoen «One Of Them» er nettopp gitt ut, og er hennes første uavhengige låt. Lene Marlin og Hans Petter Aaserud har skrevet tekst og melodi.

– Den handler om å følge strømmen; kle seg likt og oppføre seg likt, selv om vi er forskjellige på innsiden. Første skoledag på ungdomskolen hadde alle tolv jentene i klassen min Amanda skinnsekk, også jeg. Jeg tenkte: Hvorfor har alle en så dyr, og prikk lik sekk?

Låten hun vant Melodi Grand Prix Junior med i 2014, «#online», hadde hun skrevet selv. Refrenget; «må være online», kom etter vers med betraktninger om at livet er blitt en Snapchat, et bilde på Instagram, og en kommentar på Twitter.

– Likevel later vi som vi har det bra hele tiden. Jeg ville lage en kul, men også helt ærlig låt.

– Helt ærlig; føler du aldri at det er et press med det artistkjøret du har hatt de siste årene?

– Det presset har jeg lagt på meg selv, fordi jeg har lyst til å gjøre det bra. Mamma og pappa presser meg i hvert fall ikke. De hjelper bare til med å legge ting til rette for meg.

LES MER: Rock på retur

Mange fraværsdager på grunn av musikalen «Annie»

Til høsten begynner hun på videregående skole. Hun er fast bestemt på å fullføre skolen ved siden av musikken. Årene på ungdomsskolen, med blant annet musikalen Annie i Oslo, var likevel fulle av fraværsdager.

– Jeg tror fraværet ga meg overskudd til skolearbeidet. Dessuten har jeg fått oppleve utrolig mye annet som jeg ikke ville vært foruten.

– Er du fast bestemt på å bli artist?

– Jeg tror det. Men jeg har aldri tenkt at det er det eneste jeg kan gjøre her i livet. Jeg synes for eksempel det kunne vært veldig spennende å studere medisin. Jeg tar vel egentlig ting litt slik det kommer.

Mathea-Mari har ingen artistforbilder.

– Jeg liker å spille og lage 
låter selv, men lytter lite til andres musikk. Når jeg gjør det, er det alt fra klassisk til pop. Jeg liker mye forskjellig musikk, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur