Kultur

Jødisk museum mottar pris for snublesteinprosjekt

PRISMOTTAKER: Jødisk Museum tildeles Oslo bys kulturpris for å ha lagt ned 465 snublesteiner i Oslo til minne om ofre under andre verdenskrig.

Prosjektet startet i 2010. Snublesteinene er minnesmerker over ofre under den andre verdenskrig, som regel jøder som ble deportert fra sine hjem.

Jødisk museum roses av prisutdeler for «å ha plassert, forvaltet og vedlikeholdt de 465 snublesteinene i Oslo».

Kronprinsesse Mette-Marit var til stede da de tre siste snublesteinene ble lagt ned ved Akershus festning torsdag. Foto: Javad Parsa / NTB

– Snublesteinene er en påminnelse om at Holocaust også foregikk her i Oslo, i våre nabolag, i våre bygårder. Hver stein har et navn, og minner oss på det grusomme som skjedde. Oslo glemmer ikke, og vi skal fortsette å si deres navn, slik at de holdes i live, sier leder for kultur- og utdanningsutvalget, Eivor Evenrud, i en pressemelding.

Den siste steinen i Oslo ble lagt ned litt før jul, etter at Jødisk Museum brakte prosjektet og Gunter Demnig til Oslo i 2010.

Oslo glemmer ikke, og vi skal fortsette å si deres navn, slik at de holdes i live

—  Eivor Evenrud, leder kultur- og utdanningsutvalget Oslo kommune

Det er Oslo kommune som deler ut prisen til en person, gruppe eller kulturvirksomhet som gjennom en periode på minst tre år, «har gjort en særlig fremragende innsats innen kunst, vitenskap eller annet kulturarbeid i byens eller landets kulturliv.»

Kulturprisen er på 150 000 kroner.

---

Snublesteinprosjektet

  • Kunstneren Gunter Demnig la det første minnesmerket i Køln i 1994, og siden er det plassert over 75.000 snublesteiner i over 26 land i Europa.
  • Jødisk Museum i Oslo har brakt prosjektet til Norge og legger steiner for de jødiske ofre for Holocaust. De første ble lagt i 2010 i Calmeyersgate 15, der museet er etablert i en forhenværende synagoge.
  • Oslo har tilsammen 465 snublesteiner. Den siste ble lagt ned i 2022 av Gunter Denning, like ved der deportasjonsskipet Donau gikk fra kai for over 80 år siden.
  • Hver stein er utformet som en brostein 10x10cm, belagt med en messingplate der navn, fødselsår, deportasjonsår, dødsdato- og sted er inngravert.
  • Hver stein representerer ett enkeltmenneske, ett individ. Steinene støpes ned i fortauet på steder der jøder eller andre ofre for nazismen bodde eller arbeidet fram til de ble deportert og drept.

---


Les mer om mer disse temaene:

Tove Bø

Tove Bø

Tove Bø er vaktsjef i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur