Kultur

Bibelutgave vant pris

VANT: «Bibelen i tekst og bilde», en bibelutgave for personer med demens, vant prisen for best tilrettelagte bok på «Årets vakreste bøker 2022». Prisen deles ut av Grafill - Norsk organisasjon for visuell kommunikasjon.

«Bibelen i tekst og bilder er en vakker og annerledes bibel laget for å inkludere lesere med demens. Utgivelsen er raus, original og smakfullt satt, der form ikke overgår innhold», skriver juryen i sin begrunnelse.

Bibelen i tekst og bilder.

Juryen trekker frem omslaget som viser at utgaven er «en bruksbok med høytidelig preg», de 101 kunstverkene fra Nasjonalmuseets samlinger som er brukt som illustrasjoner, og en skrifttype som «egner seg godt for eldre med svakere syn».

«Alt dette er gjort med en gjennomført stil og kvalitet i alle ledd, slik at leserne har fått en bibel som er både vakker og brukervennlig», avslutter juryen begrunnelsen.

– Et brudd

Det var et samarbeid mellom Bibelselskapet og Nasjonalmuseet som avfødte bibelutgaven. Bibelen i tekst og bilde er en praktutgave med det ypperste både fra nasjonalromantikk og moderne billedkunst. Den er spesielt tilrettelagt for personer med kognitiv svikt, og den første i sitt slag, fortalte forlagssjef Arne Christian Konradsen i Bibelselskapet til Vårt Land da boka kom ut i fjor.

Konradsen sa da at samarbeidet hadde vært en øyeåpner:

– Vi fikk tidlig kontakt med Ellen Lerberg, som er kurator på Nasjonalmuseet og har jobbet med kunst og demens. Hun gjorde det tydelig at vi ofte har en for begrenset tilnærming til hvordan denne gruppen møter kunst. Og egentlig er denne bibelen et stort brudd med hvordan man har tenkt tidligere, der man har vært opptatt av at alt skal forklares.

Utgiver:

Prosjektet hadde vært på trappene i mange år, og ifølge Konradsen lå nøkkelen til å lande det i at redaksjonen begynte å spørre seg hvilken Bibel de selv kunne tenke seg å lese:

– For egen del hadde jeg blitt provosert hvis jeg hadde fått presentert en slags barnebok med tegninger av fisker og esler. Målet vårt har vært en Bibel der tekst og bilder åpner opp, en bok som er tilrettelagt, uten at den blir paternalistisk.

Gamle fadervår

Et viktig hensyn som ble tatt i arbeidet med Bibelen i tekst og bilder, var at tekstene må være gjenkjennelige. Derfor er det ikke den nyeste bibeloversettelsen fra 2011, men derimot 1978-oversettelsen som overveiende er benyttet. For mange vil dette være spesielt synlig i forbindelse med Fadervår og Salme 23 – Herren er min hyrde.

Tekstutvalget er bearbeidet av forfatter Anne Kristin Aasmundtveit, i samarbeid med foreningen Leser søker bok. Fordi demenspasienter har svekket kortidshukommelse, har det vært nødvendig å tilrettelegge fortellingene slik at det er tydelig hvor man er og hvem som snakker til enhver tid.

– Vi måtte gjøre valg hele veien, men mitt mål har vært å gjøre det enklere – uten å forenkle, sa Aasmundtveit til Vårt Land i forbindelse med utgivelsen.

---

«Bibelen i tekst og bilder»

  • Et samarbeid mellom Nasjonalmuseet og Bibelselskapet, der Norges største kunstsamling møter tekster fra hele den bibelske kanon.
  • Foreningen Leser søker bok har bistått i arbeidet med boken, som er universelt utformet og rettet mot voksne lesere.

---

Kunst og tekst

I Bibelen i tekst og bilder spenner bildeutvalget fra verker av eldre kunstere som Albrecht Dürer, Edvard Munch og Gustave Courbet til navn fra etterkrigstiden og vår egen tid, som Rolf Nesch, Inger Sitter og Hanne Borchgrevink.

«Haugianerne» av Adolph Tidemand

– Det er kjempefint å se hvordan den nasjonalromantiske kunsten snakker med tekstene, for eksempel når Tidemands Haugianerne sees sammen med misjonbefalingen. Men boken viser også hvordan nonfigurativ kunst kan ha sterk kraft ved siden av bibeltekstene, mener Konradsen.

Forsker:

Eli Lea, som har forsket på hva som skjer når mennesker med demens møter kunst, sa til Vårt Land i fjor at måten kunsten presenteres for de demente på, har alt å si.

– Mennesker med demens kan trenge litt hjelp til å få kontakt med bildet. De trenger hjelp til å rette oppmerksomheten mot bildeflaten.

– Det kan være i form av spørsmål som «Hva ser du?», «hvilken stemning opplever du bildet har? «hvilken relasjon kan det tenkes at skikkelsene i bildet har til hverandre?». Åpne spørsmål som det ikke finnes kun ett svar på. Og når man først har fått den kontakten, kan man spørre videre etter hvilke assosiasjoner eller følelser som kommer.

Vårt Lands kulturredaktør Thomas Espevik er gift med Marte Espevik, som har designet bibelutgaven. Han har ikke vært involvert i denne saken.

Les mer om mer disse temaene:

Tori Aarseth

Tori Aarseth

Tori Aarseth er tilknyttet Vårt Lands nyhetsavdeling som journalist.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur