Kultur

Tidligere Norge Idag-ansatte starter nettavis

NY AVIS: De to sluttet i Norge Idag i etterkant av redaktørstriden i avisa. Nå starter Svend Ole Kvilesjø og Tor-Bjørn Nordgaard nettavisen Verdinytt, med bidrag fra Bjarte Ystebø.

Tor-Bjørn Nordgaard og Svend Ole Kvilesjø var henholdsvis nettredaktør og journalist i Norge Idag før begge sa opp etter årets konflikt i den kristne ukeavisa.

Tiden vekke fra den gamle arbeidsplassen har de brukt på å starte opp en ny nettavis. Den har fått navnet Verdinytt, og har som mål å presentere «et bredt utvalg nyheter og aktualitetsstoff». Det skriver Dagen onsdag.

Nysatsingen ble presentert tirsdag kveld på TV-programmet «Live med venner». Det nye programmet til to andre Norge Idag-avhoppere: Bjarte Ystebø og Linn Myhr.

I en ny pressemelding opplyser Kvilesjø og Nordgaard at avisa vil stå på evangelisk kristen grunn.

– Vi er så inspirert av tanken om å lage en nettavis for hele Kristen-Norge. Vi ønsker at avisa skal samle og inspirere den kristne bevegelsen, men også skape en interesse i et bredt publikum, sier påtroppende ansvarlig redaktør Tor-Bjørn Nordgaard til Vårt Land.

Dette var konflikten

Tidligere i år brøt det ut en konflikt innad i Norge Idag om hvem som skulle lede avisen. Etter planen skulle sjefredaktør Finn Jarle Sæle trekke seg tilbake, og det lå i kortene at assisterende redaktør Bjarte Ystebø skulle overta.

Men senere kom det frem at planene hadde endret seg, og at Sæle ønsket seg selv i rollen som «publisher». Det betyr vanligvis at man er både daglig leder og sjefredaktør.

I slutten av juni samlet aksjonærene og styret seg til en forsinket generalforsamling for å stemme over om Sæle skulle fortsette som sjef, eller om Ystebø skulle overtar.

Generalforsamling endte med at avisens grunnlegger vant med knapt flertall.

Etter at Ystebø tapte redaktørstriden, sa han opp. Det gjorde da også Nordgaard og Kvilesjø.

Ingen nettavis-planer mens de jobbet i Norge Idag

I forbindelse med sin avskjed fra Norge Idag i august, sa Nordgaard til Vårt Land at han ga seg fordi han mente at avisa hadde tilsidesatt presseetikken. Trine Overå Hansen, sidestilt sjefredaktør i Norge Idag svarte på påstanden med å ønske Nordgaard lykke til.

– Jeg har lagt bak meg det som skjedde. Nå er jeg glad for å kunne se fremover, sier Nordgaard.

– Kom planen om å lage en ny avis før dere ga dere i Norge Idag?

– Nei, det var det ikke. Hvis du hadde spurt meg om at jeg kom til å lage en ny avis for et par måneder siden, ville jeg sagt at det var utenkelig. Men etter at det ble klart at vi ikke kom til å fortsette i Norge Idag, fikk vi parallelt veldig like tanker om hva vi ville gjøre videre.

---

Norge Idag

  • Konservativ, kristen ukeavis, med base i Bergen.
  • Startet opp i 1999, av Finn Jarle Sæle.
  • Rundt 11.000 abonnenter, utgitt én gang i uka.
  • Konflikten handlet om hvem som skal lede avisen, etter at Finn Jarle Sæle etter planen skulle trekke seg tilbake.
  • Assisterende sjefredaktør Bjarte Ystebø mobiliserte aksjonærene for å sikre støtte på generalforsamlingen onsdag 29. juni, men tapte.

---

– Har ikke vært et aktuelt spørsmål med Ystebø

Under tirsdagens sending av programmet «Live med venner» sa Ystebø at han og medprogramleder Myhr skal «bidra litt» i den nye avisa.

– Vi vil ha en stoffutveksling. Vi kommer til å strømme programmet «Live med venner» og lage saker om innslag derifra der det er naturlig. Og så gleder vi oss veldig for å kunne publisere Bjartes nyhetskommentarer. Han har levert analyser i særklasse i en årrekke, sier Nordgaard.

– Kan Ystebø få en rolle i avisen senere?

– Jeg tenker at Bjarte har hendene fulle med å bygge opp Kristen Media Norge, som han har startet. Det er Svend Ole Kvilesjø og jeg som bygger opp Verdinytt, men Bjarte og Linn er våre venner og naturlige samarbeidspartnere.

Verdinytt vil ikke være en del av Ystebøs stiftelse Kristen Media Norge, men være full og holdent eid av Kvilesjø og Nordgaard.

– Har dere spurt Ystebø om å bli med dere på Verdinytt?

– Det har ikke vært et aktuelt spørsmål, for han startet sin TV-satsing før vi begynte arbeidet med Verdinytt.


Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur