Kultur

Menighet endret manus til kjent musikal – la til at hovedpersonen blir «frelst»

MUSIKAL: Da en menighet i Texas satte opp den prisbelønte musikalen Hamilton, endret de detaljer angående hovedpersonenes personlige tro. Nå er produksjonen stoppet på grunn av brudd på åndsverksloven.

I Texas har kirken The door christian fellowship ministries of McAllen fått beskjed om at de ikke får lov til å vise sin produksjon av musikalen Hamilton. Det skriver avisen My san antonio mandag.

Kirken hadde på forhånd ikke fått tillatelse til å sette opp musikalen, som ble spilt fredag 5. august. Etter åndsverksloven må alle som setter opp et stykke søke om rettigheter og betale avgift til rettighetshaver.

I tillegg har det kommet mange reaksjoner på endringer menigheten har gjort i manuset.

Bibelsk vri

Musikalen Hamilton handler om en av USAs grunnleggere, Alexander Hamilton. I et klimaks mot slutten av musikalen har kirken lagt til et øyeblikk der hovedpersonene Alexander og Elizabeth Hamilton snakket om at «Jesus frelste dem».

Ingen skribents arbeid, enten det er en student som skriver sitt første stykke eller Lin-Manuel Miranda, kan bli spilt uten deres tillatelse

—  Dramatists guild på Twitter

Den opprinnelige musikalen har vært en stor suksess på Broadway, og vant i 2016 hele 11 priser under Tony Awards, som tilsvarer Oscar-utdelingen for musikaler. Amerikanske Lin-Manuel Miranda, som både skrev manus og spilte hovedrollen i Broadway-oppsetningen, har reagert på menighetens versjon i et Twitter-innlegg:

«Jeg er takknemlig for alle som har tatt kontakt med meg om denne ulovlige, uautoriserte produksjonen. Nå gjør advokatene jobben sin», skriver Miranda.

Han takker også Dramatists guild, en amerikansk fagorganisasjon for dramatikere. De har selv publisert en uttalelse om oppsetningen på Twitter.

«Dramatists guild fordømmer Door McAllen-kirken for sin uautoriserte produksjon av Lin-Manuel Mirandas Hamilton [...] I tillegg til å fremføre stykket uten lisens, har kirken endret manuset og lagt til tekst uten tillatelse», skriver de og legger til:

«Ingen skribents arbeid, enten det er en student som skriver sitt første stykke eller Lin-Manuel Miranda, kan bli spilt uten deres tillatelse».

HAMILTON: Lin-Manuel Miranda skrev manus og spilte hovedrollen som Alexander Hamilton i den prisbelønte musikalen.

Kontroverser rundt kirkens syn på homofili

Etter åpningsforestillingen holdt pastor i kirken, Victor Lopez, en tale som har skapt store reaksjoner på Twitter. Her kom han med en såkalt frelsesinnbydelse, der forsamlingen ble invitert til å ta imot tilgivelse.

– Kanskje sliter du med alkohol, med rusmidler - med homoseksualitet - kanskje sliter du med andre ting i livet, økonomien. Hva enn, kan Gud hjelpe deg i kveld. Han ønsker å tilgi deg for dine synder, skal Lopez ha sagt, ifølge My san antonio.

Pastor Roman Gutierrez i samme kirke har senere kommet med en uttalelse til Dallas news, der han sier at kirken ikke er imot LHBT-personer.

– Alle er alltid velkomne, sier han til avisen.

Kanskje sliter du med alkohol, med rusmidler - med homoseksualitet - kanskje sliter du med andre ting i livet, økonomien. Hva enn, kan Gud hjelpe deg i kveld

—  Victor Lopez, pastor

Fikk spille lørdag

Under søndagens gudstjeneste sa Gutierrez at kirken nå hadde fått tillatelse til å spille stykket. Dette avviser Shane Marshall Brown, som representerer musikalen. Hun forteller til The Washington Post at de ikke var klar over produksjonen på forhånd.

– Musikalen gir ikke amatør- eller profesjonell lisens for noen sceneproduksjoner, og ga ikke lisens til The door church, sier hun i en uttalelse til avisen.

Kirken skal etter premieren fredag 5. august ha fått lov til å spille musikalen én gang til dagen etter, så lenge det ikke ble tatt noen bilder eller videoer av fremførelsen.

Les mer om mer disse temaene:

Sofie Flydal

Sofie Kristine Flydal

Sofie Kristine Flydal er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur