Kultur

Lager salmealbum: – Håper det vil skinne gjennom hva det betyr for meg

MUSIKK: Trygve Skaug har alltid hatt et nært forhold til salmer. Nå har artisten spilt inn 13 av sangene han er mest glad i.

«Vi stakk til Stavern og lagde salmeplate, vi», skrev artist og poet Trygve Skaug på Instagram tirsdag denne uken. Sammen med musiker Ellen Andrea Wang og lydtekniker Arne Aasland, har den folkekjære artisten spilt inn 13 salmer.

Nyheten skaper begeistring blant mange av Skaugs Instagram-følgere. Flere øser på med hjerter og positive tilbakemeldinger. «Det der må bli verdens fineste plate», skriver artist Marthe Wang i kommentarfeltet.

Til Vårt Land forteller Skaug at dette er noe han har hatt lyst til å gjøre lenge. De 13 salmene blir den første halvparten av et dobbeltalbum som kommer ut neste år. Det er kun den første halvdelen som vil være salmer. Denne delen har fått tittelen «Bare Salmer».

Skaug forteller at prosjektet har vært et lite eksperiment for å se hvor sterke salmesangene er i seg selv.

Etter innspillingen er konklusjonen klar, ifølge Skaug. Han er fascinert av hvordan salmene står seg på egen hånd.

– De er så flott skrevet og vakkert komponert, de er som sine helt egne personer. De kan bare synges. De trenger ikke arrangeres i hjel eller pyntes med masse greier, forteller han.

Mormors favoritt

Skaug har ikke dykket dypt etter salmer få har hørt om. I stedet har han gått for kjent og kjært, og de han er veldig glad i selv. Blant de utvalgte finner man innspillinger av salmer som «Ingen er så trygg i fare», «Det er makt i de foldede hender», «Ikke en spurv til jorden» og «Navnet Jesus», for å nevne noen.

De er så flott skrevet og vakkert komponert, de er som sine helt egne personer.

—  Trygve Skaug, artist og poet

– Og så har jeg utfordret min mor og far på hva som er deres favorittsalmer, sier Skaug.

Ikke nok med det. Han har også tatt med det som var den soleklare favorittsalme til hans avdøde mormor; «O Jesus Åpne Du Mitt Øye», skrevet av Lina Sandell i 1861.

– Jeg har henne alltid i bakhodet både når jeg hører og synger den, forteller Skaug, og avslutter:

– Forhåpentligvis vil det skinne gjennom hva materialet på dette albumet betyr for meg.

Han forteller at salmer har vært med ham hele livet, fra kirkebenken som liten, gjennom ungdomstiden som lovsangsleder og frem til i dag.

Salmedugnaden

I tillegg til å fremføre salmer under flere konserter den siste tiden, var Trygve Skaug den første til å delta under Vårt Lands salmedugnad da koronapandemien herjet som verst. Denne dugnaden fant sted mens kirker og konserthus var stengt, og artister i stedet stilte opp over nettet med egne tolkninger av kjente salmer.

Den gang valgte Trygve Skaug å fremføre salmen «Stor er din trofasthet», som kan ses nedenfor.

«Den har vært med meg på store ting i livet siden jeg hørte den for første gang som 16-åring», fortalte Skaug den gang.

«Det er en sang jeg alltid kan synge uansett hva slags humør jeg har eller hvor stor eller liten tro jeg har akkurat den dagen».

Skaug har lenge vært åpen om sin kristne tro. Han ble intervjuet til Vårt Lands Min Tro-spalte da han var 25 år og vokalist i bandet StMorritz. I 2020 ble han intervjuet til samme spalte en gang til, da som en bestselgende poet og som et kjent ansikt både i TV- og musikkverden. I det siste Min Tro-intervjuet snakket han om sitt anstrengte forhold til merkelappen «kristen» og hvordan det påvirket ham gjennom oppveksten.

Geir Magne Staurland

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Kultur