Kultur

– Det de kaller krigføring, er helt normal journalistikk

MEDIER: Norge IDAGs karikaturtegning fremstiller Dagen som en stridsvogn med skyts mot kristne virksomheter. Dagens sjefredaktør Vebjørn Selbekk ler av kritikken og byr 2500 kroner for bildet.

De to kristne avisene er i konflikt etter at Norge IDAGs Trine Overå Hansen gikk knallhardt ut i kommentaren «Dagen på krigsstien». Det er imidlertid ikke bare teksten som går til angrep på Dagen, men også en karikatur utført av en «anonym illustratør» med initialene AH.

Kritikken dreier seg om at Dagen er altfor kritisk til kristen virksomhet. Sjefredaktør i Norge IDAG tar i bruk sterke ord for å beskrive saken.

– Du kaller Dagen «den reneste krigsmaskinen». Hvorfor det?

– Det er helt naturlig når du ser på de oppslagene de har hatt over lengre tid. Det har vært ekstremt de siste månedene, sier Trine Overå Hansen til Vårt Land.

Hun mener Dagen har et altfor ensidig og negativt fokus.

– Det er sikkert fordi de føler et slags ansvar for å vise at de er en kritisk og seriøs avis, men du finner ingen andre aviser som opererer på den måten, som har én gruppe som de skyter mot hele tiden. De skal ta Kristen-Norge hele tiden.

– Du skriver at Dagen ikke skjønner sitt samfunnsoppdrag. Hva er deres samfunnsoppdrag?

– Som kristne har vi et ansvar for å ta vare på den kristne kulturarven. Og så jeg mener jeg vi har ansvar for å rette kritisk skyts mot det som er urettferdig her i landet og den urett som blir begått av myndighetene. For meg virker det som det viktigste for Dagen er å rette kritisk søkelys mot kristne. Kanskje de gjør det for å forsvare at de ikke er et menighetsblad.

– Hva gjør dere i Norge IDAG for ikke å være et menighetsblad?

– Vi taler der andre tier. Vi skriver sannheten om Israel, hva myndighetene holder på med når det gjelder strømpriser og bensinpriser, minstepensjonen og hvordan veiene våre forfaller. Vi ønsker et enklere Norge med større frihet, sier hun, og fortsetter å liste opp ukeavisens fokusområder.

De skal ta hele kristen-Norge hele tiden

—  Trine Overå Hansen, sjefredaktør Norge IDAG
Trine Overå Hansen er ny sjefredaktør i Norge Idag, ved siden av Finn Jarle Sæle

– De river ned all kristen virksomhet

Men kritisk journalistikk på kristen virksomhet i landet, driver dere med det?

– Det spørs hva det gjelder. Hvis det er noe som virkelig er alvorlig og journalistisk forsvarlig, så ja. Men å grave i personkonflikter syns vi ikke fører til noe godt, slik som Dagen tror. Negative saker mot kristne starter ofte i Dagen, og av og til fører det helt til nasjonale oppslag.

Overå Hansen mener småting med veldig store bokstaver er Dagens oppskrift.

Man skal ikke beskytte sine egne, fortsetter hun, men heller ikke «blåse ikke-saker helt totalt ut av proporsjoner».

– Men den krigsmetaforen dere bruker, er den nødvendig?

– Den er på sin plass. Vi må skrive tydelig om det som ødelegger for Kristen-Norge. Det mener vi er en del av vårt samfunnsoppdrag. Dagen er en avis som bruker mye tid på å rive ned all kristen virksomhet. Vi prøver å bygge den opp.

– Men var det nødvendig å fremstille Dagen som en stridsvogn som fyrer løs med dødelige kanonskudd?

– Ja, det er en helt alminnelig metafor. Det er en åndelig krig som pågår og vi bruker jo ordet «skyts» i vanlig språkdebatt.

– Hvem er det som har laget illustrasjonen?

– Det er en anonym illustratør, svarer Overå Hansen, og nekter å gi noen videre svar.

ANONYM: Trine Overå Hansen nekter å si hvem som står bak illustrasjonen.

Ønsker å kjøpe karikaturen

Vebjørn Selbekk i Dagen tar kritikken med sindig ro.

– Vi er en avis og driver kritisk og uavhengig journalistikk. Det faller Norge IDAG tungt for brystet. Det de kaller krigføring, er helt normal journalistikk. Som all annen makt, må også religiøs makt finne seg i kritisk journalistikk.

Selbekk har også skrevet en leder hvor han mener kritikken fra Overå Hansen er feilslått.

– Dagen som kristen avis har et spesielt ansvar for å sette søkelyset på kritikkverdige forhold i kristen virksomhet. Samtidig er det virkelig ikke bare det vi gjør. Jeg syns Overå Hansen leser Dagen som en viss person leser Bibelen.

Jeg syns Overå Hansen leser Dagen som en viss person leser Bibelen.

—  Vebjørn Selbekk, sjefredaktør Dagen
.

Selbekk sier videre at han er vant med hard kritikk fra Norge IDAG.

– Vi får jevnlig passet påskrevet i Norge IDAG, og vanligvis gidder jeg ikke svare. Det var den karikaturen som vekket min interesse. Jeg er jo en karikaturentusiast, sier han og ler.

Han har blant annet analysert seg frem til at det er predikant Levi Jensen som er portrettert i karikaturens bobil.

Dagens sjefredaktør opplyser om at han allerede har henvendt seg til Norge IDAG for å kjøpe karikaturen. Han byr 2500 kroner i første omgang, avslører han til Vårt Land.

– Vi trenger den i glass og ramme på Dagen-huset. Den har sine kvaliteter. Vi ønsker å kjøpe originalen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Magne Staurland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur