– For å være ærlig er dette første gang jeg ser noe slikt, sier festivalgjest Elizabeth Gitonga fra Mombasa i Kenya.
Vårt Land møter henne utenfor Nidarosdomen i Trondheim, der årets Olavsfest ble sparket i gang 28. juli. Og festivalen med rom for både moro og trosspørsmål, fyller 60 år i år: Da er det kanskje riktig å feire jubilanten med øl så vel som salmer?
I alle fall står såkalte Beer and Hymns på programmet. De frammøtte gullstrupene holder salmeheftet i én hånd og ølglasset i den andre. Gitonga selv nøyer seg med salmer.
– I Kenya drikker ikke kristne øl. Og ikke vin heller. Jeg er her mest for å observere, sier hun med glimt i øyet.
Mener håp gir mot
Hun driver en organisasjon for jenter og kvinner med funksjonshemninger, og har krysset ekvator for å markedsføre organisasjonen under festivalen.
– Årets festivaltema er «Håp». Hva er håp for deg?
– Håp gir deg mot til å gjøre endringene du ønsker i livet ditt, sier Gitonga.
– Og hva håper du på i livet ditt?
– Jeg håper organisasjonen vokser, og at vi kan selge produktene våre – vesker og punger, blant annet – på neste års festival. Og jeg håper folk søker Guds ord, og dveler ved dem, sier hun.
[ Olavs-direktøren: – Mange i kirka har kritisert oss. For min del har det vært vondest ]
Karmelittbroder vil glede andre
Å dvele ved Gud: Dét kan det virke som karmelittbroder Clemens Karlsson fra Skåne i Sverige gjør, der han mumler med til salmen som slynges ut fra scenen. Munken er på pilegrimsreise fra klosteret i Helsingborg, forteller han Vårt Land.
– Det er spennende med temaet «håp». Men vi vet aldri om håpene våre innfris. Akkurat dét rår vi ikke over, sier Karlsson.
For karmelittbroderen er håp noe positivt. Om du tror noe, så vet du – mens til håp hører forventning og glede.
– Jeg håper å gjøre flere ting for å glede andre mennesker, sier han.
Så hever forsangeren på scenen både ølkruset og røsten.
– This little light of mine, I’m gonna let it shine! synger han, synger festivalgjengerne, synger festivaldirektør Petter Myhr som skimtes i folkemengden.
Applaus og hevede glass, før salmesangerne vandrer videre inn i festivalkvelden.
---
Olavsfest
- Trondheim Internasjonale Olavsfest, tidligere Olavsfestdagene, arrangeres årlig ved olsok, fra 28. juli til 3. august.
- Har konserter og samtaleprogram om tros- og samfunnsspørsmål, sentrert rundt et årlig, verdibasert temaord. I år er ordet «Håp».
---
Ingen maske
Og engelskmennene bak Beer and Hymns-konseptet, hva håper de på?
– Vi vil la alle slags folk bli kjent med bønn. I kirka sier de ‘kom og vær som oss’. Vi sier istedenfor ‘kom og vær deg selv’, sier gründer og salmeforsanger Tim Fox.
Han og kumpanen David Ball sparket i gang konseptet for omtrent 18 år siden. Påfunnet var spontant: De var noen venner som koste seg sammen en kveld.
– Teologisk sett handler dette om å være autentisk overfor Gud. I kirka bærer du kanskje en maske, men sammen med venner og familie er du ekte og avslappet, sier Ball.
Vi vet aldri om håpene våre innfris. Akkurat dét rår vi ikke over
— Karmelittbroder Clemens Karsson
Øl blandet med salmer viste seg å være en suksessoppskrift. Nå samles årlig over 2000 mennesker for å synge og drikke på Greenbelt-festivalen, Englands svar på Olavsfest.
Håper på fred
Også Christina Ludvigsen sto på scenen og sang salmer. Til vanlig er hun rådgiver i Nidaros Bispedømmeråd i Den norske kirke (DNK).
– Jeg var spent på hvordan dette kom til å gå. Men det var gøy, og det var god stemning, sier hun.
Og hva er håp for DNK-rådgiveren? Jo, håp er det samme som mening, forteller hun.
– Hva håper du på akkurat nå?
– Nå håper jeg på fred uten like, som det heter i salmen.