– For oss er det en kjempestor booking. Hun er dronningen av norsk popmusikk, sier Roar Eikli.
Festivalsjefen for Skjærgårds Music & Mission er svært begeistret for at festivalen «endelig» kan invitere til konsert med Gabrielle.
Han sikter ikke bare til to pandemiavlyste festivalsomre, men også at festivalen i mange år har prøvd å booke bergenseren med bagen full av hitlåter.
Samtidig som Eikli er tydelig på at «ryggraden i Skjærgårds er å løfte frem bra kristen musikk», ser han på Gabrielle som en døråpner mot et annet univers.
– Vi er en festival der kristne ungdommer kommer og tar med sine ikke-kristne venner. Kristen musikk står fortsatt høyest, men en sånn booking er med på å åpne festivalen for veldig mange flere musikkglade ungdommer. Profilen er den samme, og vi er stolt over å løfte frem det brede, kristne musikkuttrykket. Gabrielle er forhåpentligvis en artist som trekker flere folk til Skjærgårds i sommer.
Tenkepause
Etter å ha «planlagt og planlagt og planlagt, og avlyst og avlyst og avlyst», er Eikli glad for at et det omsider blir festivalsommer igjen. Den kristne musikkfestivalen har ungdom og unge voksne som målgruppe, og «legger vekt på det som samler alle kristne». På årets festivalplakat står blant andre Eric Tryland, Mugisho, amerikanske Riley Clemmons og Jesus Loves Electro. Og altså Gabrielle.
Men å booke bergenseren var visst ikke gjort i en håndvending. Da hun ble annonsert i 2020, sa Roar Eikli til Tvedestrandposten at «hun gikk noen runder før hun bestemte seg for å si ja».
Festivalsjefen verken kan eller vil utdype dette særlig overfor Vårt Land, men sier på generelt grunnlag at Skjærgårds er tydelig på sin profil – «en ungdomsfestival som presenterer kristen musikk» – og at man som artist i Norge fort erfarer at noen dører er vanskeligere å åpne dersom man er tydelig kristen.
Gabrielle vil ikke la seg intervjue om den kommende opptredenen på den kristne festivalen. «Gabrielle [er] fullt opptatt med festivalforberedelser, og vi må dessverre takke nei til intervju i denne runden», skriver hennes management i en e-post til Vårt Land.
Popartisten uttalte seg om kristen tro tidlig i sin karriere, men har ellers vært nokså ordknapp. Til Dagbladet i 2012 sa hun at det er tabu å være kristen, mens hun på rød løper i forkant av Spellemannprisen i 2014 viste frem en bønne-tatovering. «Det er ikke et bibelvers, det er en slags salme. Og vi trenger ikke å gå inn på det nå», sa hun til VGTVs reporter.
Også musikalsk har noen ment å se konturene av hennes kristne tilknytning. «Den klanglige arven fra hennes fortid i Ten Sing har aldri vært så tydelig som nå», skrev Klassekampens anmelder om 2019-plata Snart, Gabby.
[ Skjærgårdssjef om smalt musikklandskap: – Vi må gi annerledes musikk en sjanse ]
Kristen-stempelet
Vårt Land skrev tidligere i år om hvordan kristenrocken har blitt mer tilbakeholden. Humming People-vokalist Joakim Solbakken fortalte samtidig at han ikke har problemer med å stå for troen, men at han vil slippe en kristen merkelapp. «Det er litt kjedelig at det er sånn, men visse merkelapper gjør at man ikke får vært med på alt som er», sa totningen.
Skjærgårds-sjef Roar Eikli, som i sin tid var manager for nettopp Humming People, erfarer det samme.
– Unge musikere som vi kjenner godt og som vi har jobbet med, har kanskje et ønske om å lykkes på det profane markedet. Dermed er det vanskeligere å hive seg på noe som er så tydelig kristent som Skjærgårds.
Han understreker at dette ikke handler om Gabrielle, men er en generell opplevelse når de booker artister. Samtidig er han tydelig på at ikke hvem som helst kan spille på Skjærgårds.
– Man må være kristen, men det er vanskelig å vurdere om folk er «kristne nok». Det gjør at vi må vurdere de enkelte artistene vi har på blokka, og det kan være utfordrende å vite hva som er «innafor» og hva som er «utenfor», sier Eikli.
Samtidig forteller han at det er viktig at artistene «vet hva vi vil og hva vi gjør», og at artistene «deler vår tanke om hva vi ønsker».
– Vi har ingen intensjon om å være en av de største musikkfestivalene i Norge. Vi vil løfte frem kristen musikk, og håper at norske artister vil dele av sitt liv og sin tro.
[ – Ikke sett meg i bås som kristen-artist ]