Kultur

Vårt Land med ny podkast: – Gjestene går i skrifteboksen

PODKAST: Er vi på vei mot endetida? Spørsmålet stilles i første episode av Vårt Lands nye podkast «Åpenbart».

Podkastvertene heter Ruth Einervoll Nilsen og Elise Kruse. De er begge storforbrukere av podkaster av mange slag. De mener «Åpenbart» vil kunne fylle et tomrom i det podkastlandskapet som tar opp eksistensielle og konkrete spørsmål knyttet til tro og åndelighet.

For Vårt Lands lesere vil de to være kjent som henholdsvis journalist og redaktør i avisas religionsredaksjon. Nilsens stemme vil også kunne gjenkjennes av lyttere av NRKs Roglandssending, samt Vårt Lands podkastserie om den amerikanske kristenvelgeren i forkant av valget i USA i 2020. Kruse debuterte på sin side i fjor som andaktsholder i NRK.

Nå tar de opp arven etter tidligere VL-podkastverter som Håvard Nyhus og Åste Dokka.

Skrifteboks

– Fra podkasten «Nyhus & Dokka» har vi lånt ideen om at vi og våre gjester i hver episode går i skrifteboksen, forteller Einervoll Nilsen.

Ved å bekjenne synder overfor hverandre og lyttere, håper de å få renset lufta og senket skuldrene. Det kan trengs når de allerede i første episode skal gyve løs på et alvorstungt tema som endetiden sammen med Andreas Norby fra Ungdom i Oppdrag og Bjørn Are Davidsen fra tankesmia Skaperkraft.

Hør første episode her:

Hele setninger

– Vårt privilegium er å stille spørsmål og avsløre vår uvitenhet. I hvert program inviterer vi folk som gjennom sin innsikt eller sine opplevelser kan gjøre oss alle klokere. Kanskje kan vi ikke regne med å få utfyllende svar på alt, men gode drøftinger håper vi det blir, sier Nilsen.

Programvertene lover at gjestene skal få tid til å fullføre resonnementer og tenke sine tanker ferdig slik at lytterne får mat for egen ettertanke. Ambisjonen er å knytte episodene til aktuelle trosspørsmål som folk snakker om. Men en nyhetsknagg er ikke en forutsetning.

– Mange av spørsmålene, som det første om endetiden, har vært stilt lenge, sier Nilsen.

---

Podkast

  • «Åpenbart» er navnet på Vårt Lands nye podkast.
  • Første episode slippes mandag og tar opp spørsmålet: Er vi på vei mot endetida?
  • Journalist Ruth Einervoll Nilsen og religions- og featureredaktør Elise Kruse inviterer gjester til å svare på og drøfte spørsmålene.
  • Hver episode er en drøy halvtime lang og kommer annenhver uke.

---

Lettbeint

Hun lover at første episode blir nokså lavmælt.

– Men det er noe eksistensielt i endetidsspørsmålet som kan skape både frykt og apati. Det er aktualisert nå under pandemien. Vaksineskepsis og konspirasjonsteorier kommer til uttrykk også blant kristne og gjør folk redde.

Selv om alvoret tynger i flere av temaene, er ambisjonen å være lette på foten. Eller som de formulerer det: Å være i skjæringspunktet mellom bablete podkast og gjennomarbeidet historiefortelling.

Muntlig

I seinere episoder tar de opp spørsmål som: Hvorfor er så mange amerikanske kirkeledere narsissister? Må lutheraner på død og liv høre til samme kirke? Og hva er greia med hippe menigheter som står for konservativ teologi?

– Hvilke krav har dere til gjestene?

– Fra min radiofortid har jeg mottoet om å «være god i muntlig». Gjestene skal ha kunnskap, men de må også være gode på å formidle den. Det er en forutsetning for god driv i sendingene, mener Nilsen.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur