Kirke

Thomassen forteller om et tapt geni i Vårt Lands podkast

Rachel Held Evans er i ferd med å få status som en teologisk superstjerne etter at hun døde i begynnelsen av mai. Merete Thomassen forklarer hvorfor i ny episode av Vårt Lands podkast Nyhus & Dokka.

– Det er tragisk at det måtte et dødsfall til for at mange flere fikk øynene opp for henne. Hun kommer trolig til å bli stående som en av de unge døde geniene. Det er godt å vite at tekstene og teologien hennes vil leve videre etter hennes død, sier Merete Thomassen i denne ukas episode av Nyhus & Dokka.

Her forteller Thomassen, som er førsteamanuensis ved Teologisk fakultet, at hun selv først ble kjent med Rachel Held Evans' tankegods da en av hennes artikler ble hyppig delt på sosiale medier i begynnelsen av mai.

Ungdommen tilbake

«Want millenials back in the pews? Stop making church cool». Fritt oversatt: «Vil du ha ungdommen tilbake til kirkebenkene? Slutt å prøve å gjøre kirken kul». Tragisk nok var grunnen til at artikkelen ble delt at Evans døde 4. mai, som følge av komplikasjoner etter influensabehandling. Hun var bare 37 år gammel, og etterlot seg mann og to barn, en ettåring og en treåring.

– I din faste spalte i Vårt Land skrev du 15. mai at Evans gir en «tydelig advarsel mot å selge evangeliet inn på markedslogikkens premisser». Hva kan kirken lære av henne?

– Kritikken hennes rammer først og fremst en evangelikal form for kristelighet som vi foreløpig ikke har så mye av i Norge, men som er i vekst. Den norske kirke framstår som svært nøktern sammenlikna med det hun beskriver fra sin amerikanske bakgrunn.

Relevant for alle kirkesamfunn

Thomassen mener mye av det Evans beskriver ligner mer på trosbevegelsens uttrykksform.

– Samtidig er hun dyktig til å spissformulere kritikken sin på en måte som blir relevant for alle kirkesamfunn. Teologien hennes fører til at kirkens gull blir mer skinnende: Nåden, sakramentene og det som virker uavhengig av alle våre anstrengelser.

– Er det andre innsikter fra Rachel Held Evans du tar med deg videre?

– Hun greier å bevare en samfunnsrelevant teologi i kombinasjon med sakramental teologi. Det er sjelden vare. Dette er ikke sentimentalisering av forfinede liturgiske uttrykksformer, men modig, original, morsom og livskraftig teologikritikk, sier Merete Thomassen.

Lytt til hele samtalen og lær mer om Rachel Held Evans i denne ukas utgave av Vårt Land-podkasten «Nyhus & Dokka». Du finner podkasten på VL.no, iTunes og på alle andre podkast-plattformer.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke